Slučaj ˝Paulin dvor˝ - Produžen pritvor osumnjičenima za ratni zločin

IZVANRASPRAVNO vijeće Županijskog suda u Osijeku donijelo je danas odluku o produženju pritvora za 60 dana Enesu Viteškiću (1969.) i Nikoli Ivankoviću (1959.) koji su u osječkom pritvoru već tri mjeseca zbog osnovane sumnje da su počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Paulin Dvoru.

Po riječima predsjednika Županijskog suda u Osijeku Ninoslava Ljubojevića, istražni postupak je još u tijeku.

Dvojica osumnjičenika 14. su rujna privedeni u istražni centar osječkog Županijskoga suda.

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku, na osnovi kaznene prijave PU osječko-baranjske od 14. rujna, podnijelo je toga dana istražni zahtjev protiv Nikole Ivankovića i Enesa Viteškića. Njih se tereti da su s više, za sada nepoznatih, osoba 11. prosinca 1991. oko 17 sati u Paulin Dvoru, kao pripadnici 130. pričuvne brigade Hrvatske vojske, usmrtili 19 civila srpske nacionalnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sumnjiči ih se da su toga dana, na odmoru i izvan dužnosti, naoružani vatrenim oružjem i ručnim bombama otišli do kuće u Paulin Dvoru u kojoj su se nalazili civili te ih uporabom navedenog oružja usmrtili, postupajući tako protivno odredbama međunarodnog prava.

Kriminalističku obradu o ratnom zločinu, odnosno ubojstvu 19 civila iz Paulin Dvora kod Osijeka iz 1991. godine, provodi PU osječko-baranjska i vojna policija, u koordinaciji s Upravom kriminalističke policije MUP-a, glavnim državnim odvjetnikom, nadležnim županijskim državnim odvjetništvom, te u suradnji s drugim nadležnim službama.

U svibnju ove godine haški su istražitelji u masovnoj grobnici pokraj Gospića otkrili tijela 18 civila iz Paulin Dvora. Sumnja se da su leševi tajno prebačeni u grobnicu Rizvanušu pokraj Gospića, dok je jedan pronađen u blizini Paulin Dvora.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara