slučaj pik-a vrbovec mogao bi biti riješen do kraja tjedana

Slučaj PIKa Vrbovec mogao bi biti riješen do kraja tjedna ako se Hrvatski fond za privatizaciju (HFP) i sindikati uspiju dogovoriti s kupcem te tvrtke oko minimalnog iznosa otpremnina za mogući višak radnika.

Sindikati traže da novi vlasnik PIK-a Vrbovec, petrinjski Gavrilović, zadrži sve radnike ili ih izdvoji u nova društva, a ako to ne upije, osigura im otpremnine od 6.000 kuna po godini staža.

Socijalni partneri dogovorili su danas u Vladinom Uredu za socijalno partnerstvo da će prije potpisivanja kupoprodajnoga ugovora između Vlade i Gavrilovića pokušati utvrditi minimalan iznos otpremnine za mogući višak radnika.

Predstojnik Ureda Vitomir Begović rekao je novinarima da će predstavnici HFP-a prvo razgovarati Gavrilovićem, a onda će zajedno sa sindikatima utvrditi taj dio socijalne klauzule.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Hrvatske udruge sindikata Zdenko Mučnjak ocijenio je kako ne bi bilo radničkog nezadovoljstva da su sindikati konzultirani prije sklapanja ugovora s Gavrilovićem.

Vlada je 13. studenoga prihvatila ponudu Gavrilovića, te mu prodala 5.565.716 dionica PIK-a Vrbovec, što čini 99,73 posto temeljnog kapitala Društva, po cijeni od 120.000 kuna, uz obvezu modernizacije i daljnjeg razvoja tvrtke.

Vlada je, na zahtjev sindikata, također obvezala Gavrilović da zadrži zatečeni broj radnika najmanje tri godine od dana zaključenja ugovora. Osim toga, predviđeno je 20 milijuna kuna za zbrinjavanje eventualnog viška zaposlenih, no sindikati su taj iznos ocijenili nedovoljnim.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara