Slučaj UTA DC-10: Libija pristala povisiti odštetu

LIBIJA je pristala povisiti odštetu obiteljima 170 ljudi koji su 19. rujna 1989. godine poginuli prilikom terorističkog rušenja francuskog zrakoplova iznad Afrike, rekao je u nedjelju odvjetnik koji zastupa Libiju.

"Dogovor je postignut, detalji će biti objavljeni sutra. Predstavnici obitelji su napustili Libiju", rekao je Saad Djebbar, odvjetnik iz Londona koji je za Libiju radio i u slučaju rušenja zrakoplova američkog Pan Ama 1988. godine iznad Lockerbiea u Škotskoj.

Libijski veleposlanik u Londonu Mohammad al-Zouaj je kazao da je francuski predsjednik Jacques Chirac telefonski razgovarao s libijskim vođom Moamerom Gadafijem te da su dvojica dužnosnika izjavila da je sporazum zadovoljavajući za obje strane.

Dvoje predstavnika obitelji žrtava je izjavilo da je "sporazum vrlo blizu" ali da "ništa još nije potpisano".

"Ništa nije potpisano iako bi do toga moglo doći. Čekamo na pravi prijedlog", objasnila je Francoise Rudetzki.

Francusko ministarstvo vanjskih poslova nije željelo u nedjelju navečer potvrditi zaključenje sporazuma o odšteti između Libije i obitelji poginulih. "Ministarstvo ne potvrđuje potpisivanje sporazuma i drži se prijašnjih priopćenja prema kojima se pregovori odvijaju na konstruktivan način", rekao je za AFP predstavnik Quai dOrsaya.

U rušenju francuskog zrakoplova UTA DC-10 iznad Nigera poginulo je 170 ljudi. Zrakoplov je letio na liniji Brazzaville-Pariz, a nakon eksplozije podmetnute bombe srušio se u pustinji Tenere u Nigeru. Među poginulima je bilo 54 Francuza.UTA
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara