Službeno povučen zakon zbog kojeg su krenuli masovni prosvjedi u Hong Kongu

Službeno povučen zakon zbog kojeg su krenuli masovni prosvjedi u Hong Kongu
Foto: EPA

ZAKONODAVNO tijelo Hong Konga danas je službeno povuklo planiran prijedlog zakona prema kojem bi se omogućila izručenja kontinentalnoj Kini, no taj potez vjerojatno neće okončati prosvjede i nemire koji pogađaju to područje posljednjih nekoliko mjeseci. Naime, povlačenje zakona samo je jedan od pet zahtjeva koje su naveli prosvjednici.

Prosvjednici, koji su u očaju napadali javne zgrade pod kineskom vlašću, palili vatre po ulicama i bacali benzinske bombe na policiju, naveli su kako imaju "pet zahtjeva i ni jedan manje", što znači da povlačenje prijedloga zakona vjerojatno neće donijeti mir na hongkonške ulice.

"Ostali zahtjevi su izvan mog dometa"

Čelnica administrativne regije Hong Kong Carrie Lam već je nekoliko puta kazala kako je prijedlog zakona mrtav, odnosno da se neće ostvariti, a da na druge zahtjeve poput općeg biračkog prava i oprosta za sve optužene za stvaranje nereda nema utjecaja jer su izvan njene domene, piše Reuters.

Prosvjednici, s druge strane, pozivaju na njenu ostavku i na pokretanje neovisne istrage o policijskoj brutalnosti tijekom dugotrajnih prosvjeda. Policija je prilikom prosvjeda koristila vodene topove, suzavce i gumene metke.

"Nema velike razlike između suspenzije i povlačenja (prijedloga zakona o izručenju)… To je premalo, prekasno", kazala je 27-godišnja prosvjednica Connie, istaknuvši da vlada treba ispuniti i druge zahtjeve, posebice onaj koji se odnosi na problem policijskog nasilja.

Hong Kongom se upravlja po načelu "jedna zemlja, dva sustava", koji njegovim građanima daje slobode koje nemaju građani matične zemlje kao što je neovisno pravosuđe.

Uhićeno više od 2300 ljudi

U prosvjedima koji su eskalirali u lipnju do sada je uhićeno više od 2300 ljudi, dvoje je ustrijeljeno vatrenim oružjem, a tisuće su ozlijeđene.

Po pisanju Financial Timesa, koji se poziva na upućene izvore, Kina, koja je više puta kazala da ima povjerenje u Lam i njezinu vladu, priprema plan da joj pronađe "privremenog" zamjenika, a među vodećim kandidatima spominju se Norman Chan, bivši čelnik monetarne vlasti Hong Konga te Henry Tang, bivši ministar financija i glavni tajnik gradske administracije.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova u srijedu je, međutim, zanijekalo to izvješće i odbacilo ga kao političke glasine s prikrivenim motivima.

Pušten Chan Tong-kai 

Podsjetimo, stanovnik Hong Konga osumnjičen za ubojstvo na Tajvanu, čiji je slučaj bio povod za reformu sustava izručenja u Hong Kongu koja je izazvala mjesece antivladinih prosvjeda, pušten je jutros iz zatvora. Dvadesetogodišnji Hongkonžanin Chan Tong-kai optužen je za ubojstvo trudne djevojke za vrijeme odmora na Tajvanu.

Tong-kai se navodno ispričao obitelji svoje djevojke i ljudima Hong Konga, prenosi South China Morning Post.

Zbog nepostojanja sporazuma o izručenju između Hong Konga i Tajvana Chan je odležao samo 18 mjeseci u zatvoru zbog krađe osobnih stvari svoje djevojke.

Chan je kazao kako je voljan otputovati u Tajvan, koji ga je optužio za ubojstvo, ali to je tehnički nemoguće.

Hongkonška vlada objavila je u srijedu ujutro da Tajvan nema ovlasti poslati svoje policajce da odvedu Chana na Tajvan, dok se Tajvan protivi Chanovom putovanju bez pratnje.

Hong Kong je kazao da neće podići tužbu zbog ubojstva jer su dokazi na Tajvanu.

Slučaj koji je izazvao masovne prosvjede

Zbog tog slučaja je hongkonška premijerka Carrie Lam ovoga proljeća pokušala reformirati zakone o ekstradiciji, što je u lipnju izazvalo masovne prosvjede, zbog strahova stanovnika Hong Konga da neće moći imati pravedno suđenje u ostatku Kine te da centralna vlast time želi oslabiti poseban status Hong Konga i steći dodatnu kontrolu.

Hong Kong, bivša britanska kolonija, posebna je administrativna regija u Kini sa značajnom autonomijom, dok Peking smatra Tajvan, službenog naziva Republika Kina, odmetnutom kineskom pokrajinom.

Tajvan, gdje su se smjestile pristaše Čang Kaj-šeka koje su porazili komunisti u kineskom građanskom ratu 1949., zauzimao je kinesko mjesto u UN-u sve do 1971., a danas Tajvan kao državu priznaje samo nekolicina zemalja na svijetu, od kojih je najznačajniji Vatikan.

Tajvanski predsjednik Tsai Ing-wen rekao je u srijedu da Tajvan neće odustati od jurisdikcije nad spomenutim slučajem, iako su i žrtva i počinitelj stanovnici Hong Konga.

"Budući da hongkonška vlada oklijeva u preuzimanju jurisdikcije nad ovim slučajem, mi, Republika Kina, to ćemo preuzeti kako bismo donijeli pravdu žrtvi", kazao je Tsai.

Xi smjenjuje premijerku Hong Konga?

Financial Times objavio je u utorak da Kina planira smijeniti čelnicu Hong Konga Carrie Lam i postaviti novog "prijelaznog upravitelja".

Izvori Financial Timesa tvrde da Peking želi stabilizirati situaciju u Hong Kongu prije donošenja konačne odluke jer ne želi stvoriti percepciju svoga povlačenja pred nasiljem.

Ako dođe do smjene, predsjednik Xi Jinping postavit će nasljednika u ožujku te će taj čelnik odraditi ostatak mandata Carrie Lam, koji završava 2022.

Glavni favoriti za nasljeđivanje Lam su Norman Chan, bivši guverner hongkonške središnje banke, i Henry Tank, bivši ministar financija i uprave Hong Konga.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara