Smeće koje je prebilo djevojku u Zadru tvrdi da mu je sudac prijetio u zatvoru

Smeće koje je prebilo djevojku u Zadru tvrdi da mu je sudac prijetio u zatvoru
Foto: Dino Stanin/PIXSELL

NA OPĆINSKOM sudu u Zadru započelo je suđenje Darku Kovačeviću zvanom Daruvarac, optuženom za premlaćivanje djevojke u lipnju ove godine.

Odmah nakon što je Daruvarac u lisicama doveden iz zadarskog pritvora, u sudnici se u pratnji Dragane Marine iz Odjela za podršku žrtvama pojavila i 18-godišnja Zadranka, koju u ovom postupku zastupa zadarski odvjetnik Milan Petričić.

Daruvarčev odvjetnik Andrej Korljan zatražio je od Vrhovnog suda izuzeće zadarskog suda zbog atmosfere linča koju su stvorili novinari, a nakon toga zatražio je i izuzeće suca Šimića, predsjednice suda Ane Mišlov i predsjednika Županijskog suda Borisa Babića, piše Zadarski.hr.

"Ovaj postupak je od početka opterećen velikim interesom medija. Nasilje se ne smije tolerirati, no u javnosti je optuženik prikazan kao najveći zločinac i stvorena je atmosfera linča. Očekuje se njegova drakonska kazna. U takvoj atmosferi se teško može biti nepristran", rekao je Korljan tražeći da se postupak prebaci na Općinski sud u Šibeniku.

Tvrdi da mu je sudac prijetio

Odvjetnik, naime, tvrdi da je 11. rujna oko 11 sati ujutro raspravni sudac Tomislav Šimić posjetio Daruvarca u zatvorskoj ćeliji broj 4 zatvora u Zadru direktno mu se obrativši riječima kako će mu on suditi te da on i njegov branitelj slučajno ne traže odgode ili izlike za suđenje.

"Tom prigodom sudac Šimić direktno se obratio okrivljeniku ispred njegovih zatvorskih cimera te u nazočnosti pravosudnog policajca. Okrivljenik je ostao zatečen ovakvim postupanjem raspravnog suca, shvatio ga na neki način kao prijetnju koja je kod njega apsolutno stvorila dojam pristranosti suca i izazvala sumnju da pred tim sucem može imati pravično suđenje", rekao je odvjetnik.

Sudac Šimić je kazao da mediji ne utječu na njegovu pristranost.

"Razlog zbog čega ovo obrana radi jest u činjenici što maksimalno trajanje pritvora istječe 14. prosinca i ako do tada ne bude donesena prvostupanjska presuda. U slučaju da bi presuda bila osuđujuća i pravomoćna, ne bi izašao iz zatvora, nego bi odmah nastavio s odsluživanjem kazne. Da je išlo na Vrhovni sud, predmet bi tamo bio nekoliko mjeseci i kazneni postupak ne bi završio do izlaska iz zatvora. Jedini im je cilj da zatvorenik što prije izađe iz zatvora", kazao je sudac.

Slomio joj kosti lica i nos te izbio zube, dobila je 20 šavova na licu...

Kako smo pisali, 31-godišnji Kovačević 18-godišnjakinju je tukao šakama i nogama, a kako pokazuje snimka nadzornih kamera, nesretnu je djevojku udarao nogom u glavu dok je bespomoćno ležala na podu kafića na zadarskoj Meladi. Slomio joj je kosti lica i nos te izbio zube, a djevojka je dobila 20 šavova na licu. 

Neposredno nakon iživljavanja nad tinejdžericom koja se nije ni pokušavala braniti, a prije dolaska policije, Kovačević je iza 22 sata pobjegao iz Zadra. Od plana da pobjegne u Bosnu i Hercegovinu očito je ipak odustao jer se sljedeće jutro vratio u Zadar, gdje ga je policija uhitila oko 10 sati.

Nakon što je uhićen branio se tako što je rekao da je 18-godišnjakinja koju je premlatio njegova bivša djevojka s kojom je prekinuo, ali se ona nije mogla pomiriti s prekidom te ga je proganjala. Tvrdio je da je njega kao muškarčinu bilo sram prijaviti da ga cura proganja. 

Policija je nakon što je provela svoju istragu Kovačevića kazneno prijavila za nanošenje teške tjelesne ozljede i prijetnje djevojci koju je mlatio.

Za nanošenje teških tjelesnih ozljeda kazna je od šest mjeseci do pet godina zatvora, a za prijetnju do jedne godine, no ako je nesretnoj djevojci prijetio prije premlaćivanja upravo teškim tjelesnim ozljedama ili ubojstvom, sud mu može izreći kaznu do tri godine zatvora. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara