SMH poziva Vladu: Lencu prepustiti dio poslova drugih brodogradilišta

PREDSJEDNIK Sindikata metalaca Hrvatske(SMH) Ivo Marjanović izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare u Rijeci da je u brodogradilištu "Viktor Lenac" zavladao očaj jer ni za jednoga od preostalih oko 770 radnika nema posla, pa, kako je rekao, sindikat apelira na Vladu da omogući da državna brodogradilišta tom poduzeću prepuste dio ugovorenih poslova.

Radnicima je, pak, uputio zamolbu da prihvate privremene poslove koje će im sindikat pokušati osigurati u drugim brodogradilištima, primjerice u "3. maju", ali pod uvjetom da ostanu zaposlenici "Viktora Lenca" jer se, smatra, osnovica tog poduzeća može samo tako očuvati.

Od stečajnog upravitelja sindikat očekuje da nakon isteka otkaznog roka 15. siječnja za oko 500 radnika ponudi nove ugovore o radu.

Kako je pojasnio povjerenik SMH u brodogradilištu Damir Bačinović, "Viktor Lenac" prošloga je tjedna izgubio dva ugovorena posla remonta na inozemnim brodovima. U tijeku su pregovori s ciljem da izgradnju trajekta za "Jadroliniju" preuzme brodogradilište "Kraljevica", a neizvjestan je završetak trajekta za Rapsku plovidbu. Iako su za oba broda odobrena državna jamstva, zajmove kod poslovnih banaka nije moguće ostvariti, rekao je Bačinović. Po njegovim riječima sada u kostrenskom škveru radi tek 50 radnika kooperanata na platformi "Marica". Taj je posao poduzeće "Vaming" iz Slavonskog Broda ugovorilo izravno s naručiteljem u vrijeme bivše uprave, pa ugovor nije moguće raskinuti i posao prepustiti radnicima "Lenca", rekao je.

Marjanović je istaknuo da sindikat od bivšeg predsjednika uprave Damira Vrhovnika traži da kao predsjednik Nadzornog odbora riječkog Jadranskog pomorskog servisa utječe da ta tvrtka, kao vjerovnik "Viktora Lenca", ne ostvari ishodovana rješenja o ovrsi. Dodao je da radnici "Lenca" neće dopustiti iznošenje niti jednoga stroja iz škvera.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sindikatu drže da će brodogradilište, ako se ne ostvare njihovi prijedlozi, u kratkom razdoblju biti likvidirano. Ako radnici ne ostanu zaposlenici brodogradilišta i završe na burzi rada, vjerojatno se više neće vratiti, smatraju. Na upit zašto se sindikat ne angažira na zapošljavanju radnika "Lenca" u brodogradiištima u kojima nedostaje radnika, predstavnici sindikata rekli su da radnici "Lenca" žele da to brodogradilište opstane, da većina ondje radi dugi niz godina te da ni ostala brodogradilišta ne zapošljavaju radnike na neodređeno vrijeme.

U SMH-u su zadovoljni suradnjom sa stečajnim upraviteljem, stečajnom sutkinjom te Vjerovničkim vijećem "Viktora Lenca".

Stečaj u brodogradilištu "Viktor Lenac" otvoren je 8. prosinca prošle godine zbog nagomilanih dugovanja te nedostatka novca za isplatu plaća i tekuću proizvodnju. Prvo ispitno i izvještajno ročište zakazani su za 18. veljače na riječkom Trgovačkom sudu.

(Hina) hšup vkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara