Smijenjen načelnik splitske policije Serđan Guštin

MINISTAR unutarnjih poslova Šime Lučin smijenio je danas načelnik PU splitsko-dalmatinske Serđan Guština, doznaje se u MUP-u u kojem ne žele otkriti razloge te odluke.

´Dosadašnji načelnik Serđan Guštin smijenjen je na prijedlog ravnatelja policije Ranka Ostojića, a do imenovanja novog načelnika splitsku policiju će voditi zamjenik načelnika Marino Dražin´, potvrdila je Hini glasnogovornica MUP-a Zinka Bardić.

U MUP-u nisu željeli reći koji su razlozi Guštinove smjene, no iz posljednjih napisa u medijima može se zaključiti da je to rezultata istraga unutarnjeg nadzora MUP-a koje ukazuju na propuste u radu splitske policije za koje je, kao prvi čovjek, odgovoran Guštin.

On je nakon smjene raspoređen na drugo radno mjesto, no Bardić nije željela reći na koje.

U MUP-u kažu da će sukladno Zakonu o policiji od Skupštine Županije splitsko-dalmatinske zatražiti mišljenje o kandidatu za novog načelnika. To mišljenje, međutim, nije obvezujuće za ministra unutarnjih poslova kod imenovanja načelnika policijske uprave.

Od ljeta prošle godine u PU splitsko-dalmatinskoj, drugoj po veličini policijskoj upravi u Hrvatskoj, provedena su tri unutarnja nadzora.

Prvo je bila redovna kontrola Ravnateljstva policije, a potom je krajem prošle godine Unutarnja kontrola MUP-a pokrenula istragu nakon optužbi jedne osumnjičenice da su načelnik Sektora materijalno-financijskih poslova Ranko Britvić i načelnik Sektora policije Goran Alača od nje iznudili oko 90.000 eura.

Protiv pomoćnika za kriminalističke obrade u Drugoj policijskoj postaji Stipana Skejića, koji je vodio sporan razgovor s osumnjičenom, pokrenut je stegovni postupak, dok je protiv sve trojice upućen izvještaj splitskom Općinskom državnom odvjetništvu koje mora odlučiti ima li elemenata za njihovu kaznenu odgovornost.

Ministar Lučin je prije tri dana smijenio i degradirao Ranka Britvića.

Posljednji nadzor pokrenut je prošlog mjeseca zbog sumnji u nepravilnosti i namjernu sporost splitske policije, te čak i pokušaj zataškavanja kriminalističke obrade protiv 11 vodećih ljudi bivšeg Telekomunikacijskog centra ´Split´, koja je započela prije dvije i pol godine. Razlog tome je navodno činjenica da su neki iz policije dobivali poklone od HT-a.

Guštin je ovoga tjedna zbog tog slučaja bio na razgovoru u Zagrebu.

Neslužbeno se doznaje da za sada nema elemenata njegove stegovne ili kaznene odgovornosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara