Smijenjen ratni zločinac koji je u BiH postao direktor javne firme

Smijenjen ratni zločinac koji je u BiH postao direktor javne firme
Foto: Klix.ba

BIVŠI časnik Armije Bosne i Hercegovine Enver Zornić smijenjen je s dužnosti direktora javnog poduzeća Toplane Sarajevo nakon što se ispostavilo da je pravomoćno osuđen zbog zločina počinjenih u ratu nad civilima.

Na zahtjev vlade Sarajevske županije i Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH), koja je ranije i predložila Zornića na ovu dužnost, odluku o smjeni donio je nadzorni odbor Toplana i odmah postavio novog direktora.

Zornića je okružni sud u Sarajevu 1993. osudio na deset i pol godina zatvora proglasivši ga krivim jer je 1992. skupini vojnih policajaca bošnjačke Armije BiH zapovjedio da ubiju civile Jagodu Janković i Sretena Ninkovića te istaknutog člana HDZ-a BiH i direktora Republičke uprave javnih prihoda Josipa Gogalu.

Zornić je u zatvoru proveo tek dvije godine, a nakon toga je dobio oprost od daljnjeg služenja kazne, koji je potpisao tadašnji predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović.

Nakon što su mediji podsjetili na njegovu ratnu prošlost Zornić je ustvrdio kako on nije počinio nikakve zločine te kako iza ubojstava civila zbog kojih je on osuđen stoji urota koju je osmislio ratni čelnik vojne sigurnosti u Armiji BiH Fikret Muslimović.

Odbio je podnijeti ostavku pa je njegovu smjenu najprije zatražio SDP, a potom i županijska vlada.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara