Smijenjen šef Upravnog vijeća koje je trebalo smijeniti Plenkovićevu miljenicu

Smijenjen šef Upravnog vijeća koje je trebalo smijeniti Plenkovićevu miljenicu
Foto: Index/Patrik Macek/Dalibor Urukalovic/PIXSELL

NA zatvorenoj sjednici vlade danas je smijenjen predsjednik Upravnog vijeća KBC-a Sestre milosrdnice prof. Slavko Orešković, što je Indexu potvrdio ministar zdravstva Milan Kujundžić. Upravo je Orešković prekjučer Indexu rekao da je ministar zdravstva Milan Kujundžić zatražio odgodu sjednice Upravnog vijeća koje je trebalo smijeniti zamjenicu ravnatelja Vinogradske Dijanu Zadravec jer je fizički napala kolegicu Miju Primorac. No umjesto da smjene Zadravec, Kujundžić je smijenio Oreškovića i objasnio nam razloge za to.

Naime, ministar zdravstva Milan Kujundžić za Index je potvrdio da je smijenjen predsjednik Upravnog vijeća Vinogradske Slavko Orešković.

"Danas su na sjednici vlade imenovani novi predsjednici Upravnih vijeća. Tako je i on smijenjen", rekao je Kujundžić za Index.

Na pitanje zašto su smijenili Oreškovića, rekao nam je da su imenovani brojni novi predsjednici Upravnih vijeća bolnice.

"To je već odavno bilo u proceduri. Ovo što se događa s Vinogradskom i promjena šefova Upravnih vijeća je samo koincidencija", rekao je.

Pitali smo ministra hoće li Zadravec biti smijenjena

Na pitanje hoće li Dijana Zadravec biti smijenjena rekao je da on to ne zna pa smo ga pitali je li ga kontaktirala posljednjih dana vezano za smjenu koja joj se planira.

"Ja ne mogu znati hoće li biti smijenjena. I ne, nije me kontaktirala", rekao nam je Kujundžić.

Zvali smo i smijenjenog šefa Upravnog vijeća Vinogradske prof. Slavka Oreškovića koji nije znao za svoju smjenu.

"Ne znam za to. Nitko me nije obavijestio o tome. A čujte, onaj tko me postavio, ima me pravo i smijeniti tako da dalje ne mogu komentirati", rekao nam je Orešković.

Profesor Slavko Orešković

>>Napad u bolnici: Otkrivamo što stoji u nalazu koji tereti Plenkovićevu miljenicu

Danas smo objavili što stoji u nalazu Povjerenstva za nadzor koje je istražilo cijeli slučaj iz Vinogradske. Također doznajemo i što stoji u zaključku Radničkog vijeća bolnice.

>>Kujundžić odgodio smjenu HDZ-ovke koja je fizički napala kolegicu u Vinogradskoj

Naime, na traženje ravnatelja KBC-a Sestre Milosrdnice dr. Marija Zovaka da utvrdi činjenice o događaju od 18. 12. 2019. (kad se dogodio sukob), Povjerenstvo za unutarnji nadzor i kontrolu održalo je dvije sjednice u KBC-u Sestre milosrdnice, prvu 19. i drugu 23. prosinca. Pritom su saslušali svjedoke Ivana Markotića, pomoćnika ravnatelja za financije, Gorana Kuljića, v.d. voditelja Službe nabave i Miroslava Bašića, v.d. glavnog tehnološkog radiologa Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju. Uz to su dobili očitovanje Mije Primorac, voditeljice Odjela nabave medicinskih proizvoda, koja je bila na bolovanju.

Povjerenstvo: Dijana Zadravec je prekoračila svoje ovlasti

"Povjerenstvo je iz iskaza i pisanih očitovanja utvrdilo da se između Dijane Zadravec i Mije Primorac dogodio sukob koji prelazi granice primjerenog poslovnog ponašanja između zaposlenika. S obzirom da je Zadravec nadređena Primorac i prva je započela sukob prema iskazima svjedoka, Povjerenstvo je smatralo da je Zadravec prekoračila svoje ovlasti udarajući Miju Primorac po ruci u kojoj je imala mobitel i prijeteći joj otkazom", stoji u nalazu Povjerenstva.

Time je napravila tešku povredu ovlasti iz radnog odnosa pa je Povjerenstvo sugeriralo ravnatelju da postupi sukladno svojim ovlastima, tj. da zaštiti radnike, odnosno osigura im zaštitu za vrijeme posla, dok je za Miju Primorac sugerirana opomena zbog neprimjerene reakcije.

Nakon Povjerenstva predmet je upućen Radničkom vijeću radi zaštite prava radnika na mišljenje. Radničko vijeće je jednoglasno predložilo ravnatelju da se osobu koja prijeti radnicima otkazom, a posebno za one koji savjesno obavljaju svoj posao kao Mia Primorac, ne smije ostaviti na niti jednoj voditeljskoj funkciji. Dodajmo kako je Dijana Zadravec, osim što je zamjenica ravnatelja bolnice, ujedno i predstojnica Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju.

Podsjetimo, prije dva dana smo objavili da je zamjenica ravnatelja KBC-a Sestre milosrdnice, HDZ-ova Dijana Zadravec, u utorak (7. siječnja) trebala biti razriješena s te funkcije jer je fizički napala zaposlenicu bolnice Miju Primorac, međutim to je osobno stopirao ministar zdravstva Milan Kujundžić koji je Upravnom vijeću bolnice poslao zahtjev za odgodom sjednice na kojoj je trebala biti razriješena. Index je u posjedu dopisa koji je Kujundžić poslao Upravnom vijeću bolnice i ravnatelju bolnice. Odgodu je zatražio jer su neki članovi Upravnog vijeća na godišnjem te kako bi se Dijani Zadravec omogućilo davanje očitovanja o razlozima za razrješenje.

"Sukladno zaprimljenim informacijama, za 7. siječnja 2020. godine zakazana je sjednica Upravnog vijeća kojoj je na dnevnom redu bolnice razrješenje zamjenice ravnatelja KBC Sestre milosrdnice. S obzirom na činjenicu da navedenoj sjednici nisu u mogućnosti prisustvovati svi članovi Upravnog vijeća te kako bi se omogućilo zamjenici ravnatelja davanje očitovanja o razlozima za razrješenje, molimo da se, u cilju osiguranja zakonitog postupanja, održavanje sjednice Upravnog vijeća odgodi do stjecanja uvjeta za njezino održavanje uz nazočnost svih članova Upravnog vijeća kao i davanje mogućnosti za očitovanje zamjenici ravnatelja o razlozima za razrješenje", stoji u dopisu.

Predsjednik Upravnog vijeća bolnice: Točno je, ministar Kujundžić je zatražio odgodu sjednice

Ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice dr. Mario Zovak za Index je potvrdio da je 7. siječnja trebala biti održana sjednica Upravnog vijeća na kojoj bi se donijela odluka o Dijani Zadravec.

"Na zahtjev ministra je sjednica odgođena. Prof. Orešković je predsjednik Upravnog vijeća bolnice i on jedini saziva sjednice, tako da ne znam kad će se ista održati. Upravno vijeće imenuje vlada", rekao nam je dr. Zovak.

Kontaktirali smo potom dr. Slavka Oreškovića, predsjednika Upravnog vijeća, koji nam je također potvrdio da je sjednica odgođena na zahtjev ministra Kujundžića.

"To je točno, mi smo sazvali sjednicu Upravnog vijeća za 7. siječnja te istog dana dobili zahtjev ministra Kujundžića da se sjednica odgodi. Razrješenje Dijane Zadravec bi bila točka dnevnog reda. Nju se razrješuje na prijedlog ravnatelja bolnice jer se zamjenik ravnatelja imenuje i razrješuje na prijedlog ravnatelja. Dakle, prijedlog ravnatelja je da se nju razriješi s te funkcije na temelju svega što je istražilo Povjerenstvo za nadzor i njihove odluke kao i odluke Radničkog vijeća", rekao je za Index dr. Orešković.

Povjerenstvo za nadzor i Radničko vijeće bolnice predložili smjenu Dijane Zadravec sa svih funkcija

Na pitanje kad će biti održana sjednica, rekao je da će se održati kad se s godišnjeg odmora vrati dvoje članova Upravnog vijeća (Petra Nola Fuchs i Ivan Savić), koje se inače sastoji od pet članova.

"Očekujem da će to biti idući tjedan, volio bih da se to riješi što prije. KBC Sestre milosrdnice je najstarija bolnica u Hrvatskoj, koja iza sebe ima veliki ugled i ovo im šteti. Mi smo primili svu dokumentaciju da se nju razriješi i to ćemo učiniti na prijedlog ravnatelja, samo što mora biti sve po pravilniku tako da svi članovi Upravnog vijeća trebaju biti prisutni", rekao je za Index dr. Orešković.

Doznali smo kako su Povjerenstvo za nadzor i Radničko vijeće bolnice predložili smjenu Dijane Zadravec sa svih funkcija, što uključuje smjenu s mjesta zamjenice ravnatelja kao i smjenu s čela Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju.

Reagirala Dijana Zadravec

Na napise o odgodi njene smjene reagirala je i Dijana Zadravec koja nam je poslala priopćenje u kojem traži "preispitivanje cijele procedure od strane nadležnih tijela".

"Lijepo vas molim obzirom na zaista ogromnu količinu medijskih napisa vezano za odgodu sjednice Upravnog vijeća te za činjenicu da se cjelokupna hrvatska javnost opetovano bavi s mojim problemom da objavite moje priopćenje. Moram priznati da mi je doista iznenađujuće i krajnje čudno otkud toliki medijski interes za mene obzirom da nisam javna ličnost, a cijela ova situacija se u raznoraznim tvrtkama dnevno dogodi i po par puta. Ovo u meni budi sumnju da moji protivnici sustavno manipuliraju točno određenim medijskim kućama i portalima", napisala je Zadravec.

U nastavku prenosimo njeno priopćenje.

"S obzirom na medijske napise koji očito potječu izravno iz Upravnog vijeća KBC-a Sestre milosrdnice imam potrebu reći da otkazivanje i zakazivanje nove sjednice Upravnog vijeća "za moju smjenu" nema nikakvog smisla. Iz spomenutih medijskih napisa jasno proizlazi da je odluka o mojoj smjeni već donesena, a potvrđivanje takve odluke od strane Upravnog vijeća predstavlja pravnu farsu. Naime, upravo onaj koji je rekao da će se u potpunosti poštovati pravna procedura je dopuštanjem medijskih objava o mojoj smjeni tu proceduru prekršio. Po mojem mišljenju situacija je više nego sazrela za preispitivanje cijele procedure od strane nadležnih tijela", stoji u potpisu Dijane Zadravec, zamjenice ravnatelja KBC Sestre milosrdnice.

>> Otkrivamo pozadinu tučnjave koju je započela Plenkovićeva miljenica

Podsjetimo, sredinom prosinca došlo je do fizičkog obračuna između Dijane Zadravec i Mije Primorac, voditeljice Odjela nabave medicinskih proizvoda. Izvori iz Vinogradske bolnice ispričali su nam da je Dijana Zadravec napala Miju Primorac jer je poništila natječaj za edukaciju oko kupnje novog magneta Tesla 3 za radiologiju.

"Mia Primorac je radila na EU projektu (edukacija za kupnju magneta 3 Tesla) koji je dobila Zadravec te je izvijestila Dijanu Zadravec da moraju poništiti dio natječaja. Ona je danima već vrijeđala Miju Primorac da ništa ne zna, da je nesposobna i sve je kulminiralo fizičkim napadom. Bilo je nekoliko svjedoka koji su sve vidjeli. Dijana Zadravec uletjela je na sastanak i derala se na Miju te ju vrijeđala, a potom je Mia izvadila mobitel i u tom trenu ju je Dijana opalila svom snagom po ruci i viknula: 'Nećeš ti mene snimati!' Mia joj je automatski uzvratila i udarila je po nadlaktici. Tad je nastala tuča i Mia je zadobila ogrebotine po ruci jer ju je Dijana izgrebala", ispričali su nam.

"Mia se tresla i završila na hitnoj"

Okupljeni svjedoci su ih, kažu nam izvori, rastavili. Potom je, tvrde naši izvori, Dijana Zadravec rekla da će Miji dati otkaz.

"Miju je izbacila iz sobe i počela urlati da će joj dati otkaz, bacala je stolice, a svim okupljenim svjedocima je rekla ako neće svjedočiti u njenu korist, da će ih sve srediti. Mia se nakon toga sva nekontrolirano tresla i otišla je na hitnu. U smrtnom strahu je od Dijane. Doživjela je veliki psihički stres i zvala je policiju koja je došla. To je sve kulminiralo nakon što ju je Dijana Zadravec danima mobingirala", rekli su nam izvori.

Ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice Mario Zovak tad nam je rekao da će Povjerenstvo za unutrašnji nadzor sve istražiti, nakon čega se oglasila Dijana Zadravec priopćenjem u kojem je ustvrdila da "postoje nezakonitosti u istrazi bolničkog povjerenstva" koje istražuje okolnosti okršaja u toj bolnici te da bi zbog toga dosadašnja istraga mogla biti poništena.

Dijana Zadravec zaprijetila tužbom novinarima

"Moj odvjetnički tim vrlo ozbiljno razmatra mogućnost poništenja dosad provedenog postupka pred povjerenstvom iz razloga što je on vođen na posve nezakonit način, bez službenog pozivanja sudionika, bez istovremenog pisanja i potpisivanja zapisnika i zbog posve nepotrebnog traženja pisanih očitovanja onih koji su dali usmeni iskaz, a u strahu su da bi nezakonito postupanje moglo kulminirati apsurdnim zahtjevom da se zapisnici potpisuju s odmakom od par dana od provedenog saslušanja", napisala je dr. Zadravec tada u priopćenju te poručila da će tužiti novinare koji su pisali o ovom slučaju.

Ravnatelj bolnice Mario Zovak nakon toga nam je rekao da je Dijana Zadravec nanijela štetu ugledu bolnice nakon što je izjavila da postoje nezakonitosti u istrazi bolničkog povjerenstva.

Inače, Dijana Zadravec se nakon prošlih parlamentarnih izbora, koji su održani u rujnu 2016. godine, spominjala kao moguća ministrica zdravstva i slovi kao miljenica premijera Andreja Plenkovića, koji ju je tada stavio i na listu HDZ-a u 1. izbornoj jedinici, čiji je nositelj bio upravo on. Od ukupno 62.310 preferencijalnih glasova dobila je samo 284 (0,45%) te je po broju glasova građana bila pretposljednja na listi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara