Smijenjeni američki državni tajnik odlazi krajem mjeseca

Smijenjeni američki državni tajnik odlazi krajem mjeseca

Foto: Hina

AMERIČKI državni tajnik Rex Tillerson, kojega je u utorak ujutro smijenio predsjednik Donald Trump, rekao je da će s dužnosti otići 31. ožujka i sve ovlasti predati zamjeniku kako bi osigurao miran prijenos u vremenu bremenitom prijetnjama, ocijenivši da je američka politika prema Sjevernoj Koreji nadmašila očekivanja.
 
Smjena Rexa Tillersona dosad je najveća promjena u Trumpovoj administraciji, a očekivala se od listopada kad su na površinu izbile nesuglasice između njih dvojice.
 
"Sada je najvažnije osigurati uredno i glatko prijelazno razdoblje u vrijeme kada je zemlja suočena sa znatnim izazovima nacionalne sigurnosti", rekao je Tillerson novinarima na konferenciji održanoj u State Departmentu.
 
Na poziciju državnog tajnika dolazi John Sullivan
 
Rekao je da mu dužnost prestaje 31. ožujka i da će do kraja dana u utorak sve ovlasti predati Johnu Sullivanu, zamjeniku državnog tajnika.
 
Trump, koji je smjenu objavio rano po američkom vremenu na Twitteru, javno je potkopao nekoliko Tillersonovih diplomatskih inicijativa i nije ga prošli tjedan niti obavijestio da prihvaća sastanak sa sjevernokorejskim diktatorom Kim Jong-unom. 
 
Tillerson je na konferenciji progovorio upravo o postignućima američke politike prema Sjevernoj Koreji.
 
"Radeći s našim saveznicima, premašili smo očekivanja gotovo cijelog svijeta našom kampanjom pritiska na Sjevernu Koreju", rekao je.
 
Protiv režima Kim Jong-una i Washington i Ujedinjeni narodi donijeli su niz sankcija kako bi ga primorali da se odrekne balističkog i programa nuklearnog oružja. Svjetska diplomacija pokušava te ustupke od Sjeverne Koreje dobiti gotovo 30 godina, a Pjongjang se oglušio i 2006. ušao u klub zemalja s nuklearnim oružjem.
 
Trump: Razlozi smjene su duboke nesuglasice
 
Viši američki dužnosnik rekao je agenciji France Presse da predsjednik želi promijeniti svoj tim uoči pregovora sa Sjevernom Korejom kojima ni datum ni mjesto nisu još precizirani, no očekuju se krajem svibnja. Francuska agencija dodaje da je najveća ironija u tome što je početkom listopada Trump javno ukorio svog državnog tajnika jer je putem kanala komunikacije želio istražiti kakve su nakane Sjeverne Koreje.
 
"On trati vrijeme na pregovore", napisao je tada Trump i poručio: "Čuvaj snagu, Rexe, učinit ćemo ono što moramo."
 
Na pitanje o razlozima smjene, Trump je naveo duboke nesuglasice, napose o iranskom nuklearnom pitanju.
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Dobro smo se razumjeli, ali bilo je i nesuglasica", dobacio je predsjednik iz vrta Bijele kuće na putu za Kaliforniju pa dodao: "Kad pogledate iranski nuklearni sporazum, ja mislim da je užasan, a on je mislio da je prolazan."
 
U utorak je američki general Joseph Votel, zapovjednik središnjeg zapovjedništva američke vojske, na saslušanju pred senatskim Odborom rekao da podupire nuklearni sporazum s Iranom.
 
Tillerson o Rusiji
 
Kad je riječ o Rusiji, tu ima još posla zbog "uznemirujućeg ponašanja i postupaka", rekao je Tillerson na konferenciji za novinare, prenosi agencija dpa.
 
Rusija "treba pomno procjenjivati" svoje akcije tako da one budu u najboljem interesu ruskog naroda, "ali i svijeta", rekao je.
 
"Ako nastave sadašnjom putanjom, vjerojatno je da će se dovesti u veću izolaciju, a takva situacija nije ni u čijem interesu", rekao je smijenjeni državni tajnik.
 
Tillerson je na mjesto državnog tajnika došao s položaja predsjednika uprave ExxonMobila, velike naftne kompanije, gdje je proveo cijelu karijeru. U trenutku imenovanja nije imao nikakvih diplomatskih iskustava.
 
Trump smijenio još jednog visokog dužnosnika
 
Trump je objavu o smjeni iznio rano ujutro na Twitteru porukom sljedećeg sadržaja: "Mike Pompeo, direktor CIA-e, postat će naš novi državni tajnik. On će odraditi sjajan posao! Zahvaljujem Rexu Tillersonu na njegovoj službi! Gina Haspel će postati nova direktorica CIA-e, prva žena na tom položaju. Čestitke svima!"
 
Znak napetosti unutar administracije obilježene nizom smjena i odlascima je i to da predsjednik nije Tillersona obavijestio o svojoj odluci nego ga je nazvao poslije.
 
"Predsjednik me nazvao oko podneva iz predsjedničkog zrakoplova", rekao je Tillerson.
 
"Državni tajnik ne zna razloge smjene", izjavio je Steve Goldstein, visoki dužnosnik američke diplomacije te je dodao da bi Tillerson više volio nastaviti svoju zadaću "zbog napretka ostvarenog na nekoliko pitanja nacionalne sigurnosti".
 
Nekoliko minuta poslije, Goldstein je također smijenjen, jer se Bijeloj kući nije svidjela njegova izjava.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara