Smiljana je dvaput bila na poligrafu. Ispitivanje je oba puta prekinuto

Smiljana je dvaput bila na poligrafu. Ispitivanje je oba puta prekinuto
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL /123rf

IAKO je proteklih dana u javnost puštena informacija po kojoj je Smiljana Srnec, sestra ubijene Jasmine čije je truplo pronađeno u škrinji, prošla poligrafsko testiranje, iz izvora bliskih istrazi doznajemo kako ona uopće nije bila u stanju da se nad njom provede poligrafsko ispitivanje te je ocijenjena nepodesnom, a ispitivanje je u obje situacije bilo prekinuto.

U terminologiji kojom se služe poligrafisti, nepodesne osobe su one osobe nad kojima je nemoguće primijeniti poligraf zbog mogućeg kaosa u njihovim fiziološkim reakcijama, a to su, recimo, akutno alkoholizirane osobe ili osobe pod utjecajem opijata, ili pak osobe s jasno izraženim psihičkim poremećajima ili bolestima.

Izvor: Dvaput je bila na poligrafu

A prema našim informacijama, Smiljana je na poligraf bila upućena dvaput, prvi put 2005. godine, no oba puta ispitivanje je prekinuto, a ona ocijenjena upravo takvom - nepodesnom. Iz kojeg točno razloga, nije nam poznato.

Poligrafsko testiranje provodi se u tri faze – prva je predtestni razgovor tijekom kojeg ispitivač, uzimajući anamnestičke podatke tipa imena, prezimena, dobi, mjesta stanovanja, itd, ujedno i procjenjuje ispitanika te odlučuje koju će vrstu testa nad njim primijeniti.

Druga faza je testiranje, kad se ispitaniku postavljaju pitanja koncipirana tako da na njih odgovara s da ili ne. Pitanja koja zanimaju istražitelje nazivaju se relevantnima, a složena su u testove u kojima, osim takvih relevantnih, ispitanik odgovara i na tzv. irelevantna pitanja (tipa je li sad mjesec veljača) te tzv. kontrolna pitanja. Prosječni test ima desetak pitanja, od kojih svega nekoliko relevantnih. Svaki od testova ponavlja se više puta, a da bi se ocijenilo je li tijekom odgovaranja ispitanik pokazao fiziološke znakove karakteristične za davanje lažnih odgovora analiziraju se reakcije iz svih testova. A reakcije koje poligraf mjeri su promjene u krvnom tlaku, dvije razine disanja, odnosno, plućno i trbušno te elektrodermalni otpor kože, odnosno mikroznojenje, provodljivost, itd.  

Treća faza poligrafskog ispitivanja je poslijetestni razgovor koji se obavlja s ispitanikom.

Iako je kod nekih osoba već i tijekom predtestnog razgovora jasno da su nepodesne (pijani, drogirani, itd), kod jednog dijela ispitanika to postane očito tek kad samo testiranje započne, a njihove fiziološke reakcije, koje poligraf registrira u realnom vremenu, ukazuju na neku atipičnu promjenu. Naprimjer, osoba koja je neposredno prije testiranja popila jak analgetik, na sva će pitanja imati identičnu reakciju, što je poligrafistu jasan alarm da nešto ne valja. Naime, kod svih drugih ispitanika – osim upravo tih nepodesnih – dio postavljenih pitanja pod obavezno izazove emocionalnu a onda i fiziološku reakciju.

Čekaju se službeni nalazi obdukcije

Danas je dovršena obdukcija tijela Jasmine Dominić.

Prema nalazu obdukcije koja je obavljena danas, kako javlja Jutarnji, uzrok smrti nesretne žene je puknuće lubanje. Smiljana je Jasmini zadala najmanje dva udarca u glavu tupim predmetom.

List Međimurje javlja da su im, iako se nagađalo da je Jasmina Dominić bila trudna, tri izvora potvrdila da obdukcijom to nije utvrđeno. Njeno je tijelo u zamrzivaču bilo prekriveno crnom vrećom za smeće te potom plahtom i još jednom vrećom za smeće, a na glavi je bila sasušena krv.

Cijeli nalaz obdukcije još nije službeno objavljen, a Smiljanu Srnec DORH bi trebao ispitati sutra ujutro prije 10 sati.

Glasnogovornik Županijskog državnog odvjetništva u Varaždinu Darko Galić potvrdio je da je stigao nalaz obdukcije.

"Provedenom obdukcijom utvrđen je uzrok smrti kao i druge okolnosti koje su  bitne za istragu" rekao je Galić. 

Smiljana Srnec dobila novog odvjetnika

Osumnjičena Smiljana dobila je novog odvjetnika, a radi se o čakovečkom odvjetniku Krešimiru Golubiću iz Odvjetničkog društva Golubić i Šikić. 

Kako doznaje emeđimurje, Smiljana se odlučila braniti šutnjom i ne davati službene iskaze.

Obranu osumnjičene Smiljane Srnec najprije je preuzeo čakovečki odvjetnik Davorin Zlatarek. Ipak, nadležno državno odvjetništvo zatražilo je od suda da odvjetnik Zlatarek ne sudjeluje u ovom predmetu. S obzirom da je ranije bio na dužnosti Općinskog državnog odvjetnika, odvjetništvo je u zahtjevu navelo kako postoji mogućnost da je u tom periodu sudjelovao u nekim radnjama povezanim s ovim slučajem, pa bi zbog toga mogao biti u sukobu interesa.


 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara