LEŠ U ŠKRINJI

Smiljani Srnec 15 godina zatvora za ubojstvo sestre. Izneseni detalji, ona plakala

Smiljani Srnec 15 godina zatvora za ubojstvo sestre. Izneseni detalji, ona plakala
Foto: Screenshot Pool

IZREČENA je presuda za slučaj leša Jasmine Dominić pronađenog u škrinji u međimurskom Palovcu.

Smiljana Srnec na Županijskom sudu u Varaždinu nepravomoćno je proglašena krivom za smrt sestre Jasmine i dobila je 15 godina zatvora, što je najteža moguća kazna po zakonu iz 1997. po kojem se sudilo. 

Prema presudi, sestru je tupo-tvrdim predmetom udarila najmanje pet puta po glavi i nanijela joj mnoge prijelome i razderotine, zbog čega je Jasmina Dominić na mjestu umrla.

Nakon toga je 19 godina skrivala tijelo i lagala ukućanima da je Jasmina živa.

>> Izricanje presude Iz minute u minutu

15:03 Kao otegotna okolnost je uzeta izravna namjera, jačina ozljeda, da je žrtva mlada osoba u domu, skrivanje tijela u škrinji 19 godina. "Može se govoriti o podmuklom načinu izvršenja. Skriva tijelo 19 godina, živeći s tijelom sestre u kući sa svojom obitelji", kaže sudac. Olakšavajuće okolnosti su samo to što je Srnec majka troje djece. Kazna od 15 godina je najviša kazna prema zakonu iz 1997. godine.

15:01 "Smiljana Srnec psihijatrijski je sposobna za krivnju", govori sudac i dodaje da Srnec nije dala nikakvo objašnjenje za leš sestre u njenoj škrinji, nego je samo rekla da svjedoci lažu.

14:57 Sudac govori kako je do usmrćenja tupo-tvrdim predmetom došlo u opuštenom stanju žrtve, što ide u prilog tome da je ubojica domaća osoba. Ona je jedina osoba koja je iznosila informacije o Jasmini kojima je cilj bio ostavljanje dojma da je ona živa. Tijelo je cijelo vrijeme stajalo u škrinji, a Smiljana ju je držala u neuređenom dijelu, ispod stepenica, cijelo vrijeme uključenu u struju. Kad su ukućani zbog velikih računa za struju rekli da žele baciti škrinju, ona im je rekla da je s jednom tvrtkom dogovorila davanje stare škrinje u zamjenu za popust za novi uređaj, što su iz te tvrtke opovrgnuli.

14:48 Sudac nabraja laži koje Smiljana iznosila u o nestanku Jasmine, a o kojima su posvjedočili svjedoci. Među lažima su i one da je Jasmina na kruzeru i u Francuskoj te da se javlja Smiljani.

14:47 "Isključivo je optuženica boravila u kući", navodi sudac te dodaje kako to nije bio slučaj s ocem Jasmine i Smiljane Martinom. Sudac kaže da je ljetovanje koje je Smiljana Srnec priložila kao dokaz bilo 2001. godine, a da se ionako ne radi o nečemu što bi imalo velik značaj u postupku.

14:45 Sud utvrđuje da je posljednji put viđena u srpnju ili kolovozu 2000. te da je usmrćena u ljeto 2000. godine, što potvrđuju i oznake na smrznutom voću i povrću u škrinji. Sudac iznosi da je leš u škrinji stajao 19 godina te da je doktor koji je vještačio u ovom predmetu ustvrdio da je žrtva skinuta i omotana crnim vrećama. 

14:43 "Od udaraca su nastale opsežne ozljede glave i mozga. Od prvog udarca je Jasmina Dominić vjerojatno ostala bez svijesti", govori sudac te dodaje da je smrt nastupila ubrzo nakon nanošenja ozljeda te da nikakva medicinska pomoć ne bi spriječila smrt.

14:39 Smiljana Srnec ne prestaje plakati dok sudac iznosi kronologiju istrage od pronalaska tijela početkom prošle godine.

14:36 Sudac obrazlaže da je izrečena najveća kazna. Sud je utvrdio da je Srnec počinila ubojstvo. Čitaju se izjave svjedoka koji su otkrili leš u škrinji.

14:35 Srnec plače.

14:33 Srnec je kriva za ubojstvo sestre. Prema presudi, sestru je tupo-tvrdim predmetom udarila po glavi najmanje pet puta i nanijela joj mnoge prijelome i razderotine, zbog čega je Jasmina Dominić na mjestu umrla. Srnec je dobila 15 godina zatvora.

14:32 Novinari nisu pušteni u sudnicu, a izricanje presude prati se putem videolinka s odgodom. Svakog trena trebalo bi na videolinku početi izricanje presude.

Izjava odvjetnika Smiljane Srnec nakon presude

Nakon presude izjavu je ispred zgrade suda dao Krešimir Golubić, odvjetnik Smiljane Srnec. Kazao je kako će obrana podnijeti žalbu.

"Razlozi se svode na stav suda da je jedino moja stranka mogla počiniti djelo. Sud očito smatra da je ona jedina stanovala u toj kući tijekom cijelog perioda, mi smatramo da je to pogrešno. Sud nije dao nikakvo obrazloženje za motiv", rekao je odvjetnik Smiljane Srnec

"Teško je primila presudu i nije bila za razgovor", rekao je odvjetnik na pitanje je li razgovarao s branjenicom. 

Izjavu je nakon presude dao i Darko Galić, glasnogovornik varaždinskog Državnog odvjetništva.

"Državno odvjetništvo smatra da je sud donio ispravnu i zakonitu odluku koja je utemeljena na činjenicama. Razlozi za žalbu bi mogli postojati samo na visinu kazne koja ovisi o tome koji zakon sud primijenjuje. Odluka o žalbi će biti definitivno donesena kad se prouči pismeni otpravak žalbe i kad se prouči argumentacija koju je sud dao za svoju odluku", rekao je zamjenik županijskog DORH-a.

Tužiteljica: Postoji dovoljno dokaza 

Tužiteljica Irma Bagarić podsjetila je na svjedočenja prema kojima je optuženica Smiljana Srnec govorila kako je njena sestra Jasmina živa, javlja se i da je u Francuskoj.

Osim toga, Srnec je dvaput vođena na poligrafsko ispitivanje, ali ni jednom nije ispitana iz zdravstvenih razloga. Bagarić je podsjetila i na iskaz svjedoka prema kojem je Smiljana prilikom jednog puta u Mađarsku imala Jasminine osobne dokumente.

Optužba se osvrnula i na psihijatrijska vještačenja koja su pokazala da Srnec ima niži prag tolerancije te može reagirati impulzivno i agresivno, a uočene su i opsesivne crte ličnosti. Podsjetila je i da se Jasmini gubi svaki trag u ljeto 2000., no Smiljana je tvrdila da je sve do prijave nestanka 2005. godine bila sa sestrom u kontaktu.

"Kako je Jasmina mogla otputovati bilo kamo, kako je tvrdila okrivljenica, bez osobnih dokumenata koji su pronađeni u njezinoj kući? Jasmina nije nikamo otputovala. Bila je mrtva, spremljena u zamrzivač, a tu činjenicu je znala samo okrivljena", rekla je tužiteljica.

Iako je nitko nije vidio da usmrćuje sestru, tužiteljica smatra da postoji dovoljno dokaza. 

Tvrdnja Smiljane Srnec da nije počinila ubojstvo ne znači ništa, naglasila je tužiteljica te dodala da ne nalazi olakotne okolnosti, već predlaže da se Smiljana proglasi krivom i kazni višegodišnjom zatvorskom kaznom.

Obrana: Nisu pronađeni dokazi tko je ubio Jasminu 

Odvjetnik okrivljene Smiljane Srnec Krešimir Golubić rekao je kako se od uhićenja do danas traže dokazi tko je ubio Jasminu, no isti nisu pronađeni.

Rekao je i da ostaju dvije velike i vrlo bitne nepoznanice, trag muške osobe na ženskoj čarapi kojom je vezano tijelo, a koji nije identificiran, te sijeda vlas koja se vidi na desnom kažiprstu žrtve, a nije zabilježena na obdukciji.

Odvjetnik okrivljene je rekao i da nije utvrđeno gdje je točno Jasmina živjela u Zagrebu te da nema dokaza kako je Smiljana obitelji govorila da je u kontaktu s Jasminom. Nije utvrđeno ni kada je kazneno djelo počinjeno, rekao je, ustvrdivši kako nije točno da je Jasmina ubijena u ljeto 2000.

"Jasmina je bila živa u rujnu 2000. Bila je živa i u prosincu, a jedan je svjedok rekao da ju je vidio u proljeće 2001“, rekao je odvjetnik Golubić.

Smiljana je prva obavijestila policijske službenike o pronalasku tijela, rekao je Golubić. Kaže kako državno odvjetništvo nije istražilo mogućnost je li netko drugi počinio kazneno djelo.

Obrana je predložila da sud okrivljenu oslobodi jer nije dokazano da je počinila kazneno djelo koje joj se stavlja na teret, a Srnec ništa nije rekla nakon završnog govora svog odvjetnika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara