Smrekar demantirao odlazak iz MUP-ove ekspertne skupine za Kornate

"SKUPINA radi sa punom predanošću svih članova", navodi u priopćenju Branko Smrekar predsjednik MUP-ove skupine za razrješavanje okolnosti požara na Kornatu, čiji je odlazak jučer najavio predsjednik UPV-a Hrvatske, Goran Franković.

Podsjetimo, predsjednik Udruge profesionalnih vatrogasaca je jučer kazao da će predstavnik vatrogasaca napustiti skupinu jer joj nisu bili dostupni sudski spisi kaznenih procesa koji se vode protiv osumnjičenih u slučaju stradavanja vatrogasaca na Kornatu.

No, Smrekar navodi da je "Skupina svjesna zakonskih odredaba Republike Hrvatske i u cijelosti ih poštuje te ne ulazi u proces sudske istrage", što se odnosi i na to da Interdisciplinarno-ekspertna skupina nema zakonske ovlasti imati na uvid sudske spise. Nakon toga navodi čime se skupina bavila od svog osnutka.

Sve izuzeto sa požarišta podvrgnuto raznim analizama

"Nakon početne razmjene informacija i prijedloga, potom zajedničkog sastanka svih članova na kojem su utvrđene metode djelovanja po područjima i razrađeni planovi daljnjih aktivnosti, članovi Interdisciplinarne - ekspertne radne skupine su na otoku Kornat učinili potrebne praktične opite koji će u daljnjem postupku značajno pridonijeti objektivnom prikazu događaja: uzorkovanje biljnog pokrova, utvrđivanje njegove gustoće i vrste, toplinske moći; mjerenja i utvrđivanje reljefnih datosti; mjerenja brzine i smjera strujanja zraka, kao i elemenata koji su mogli utjecati na veličinu stradavanja. Također je prikupljena odjeća, obuća, zaštitna i druga oprema kakvu su vatrogasci nosili na otoku Kornat", navodi Smrekar.

Sve izuzeto podvrgnuto je laboratorijskim, eksperimentalnim, instrumentalnim analizama koji će rezultati, uz druge dostupne podatke biti podloga u pripravi izvješća o događaju, napominje u  priopćenju.

"Lučićev iskaz će pridonijeti realnom prikazanju nesreće"

"Svjesni smo da će se konačan sud o nesreći moći donijeti tek po završetku istražnih radnji i okončanju sudskog postupka", piše predsjednik skupine, te dodaje kako će "posebni naglasak u izvješću bit će cijeli niz prijedloga koji će imati za posljedicu značajno poboljšanje sigurnosti vatrogasaca u gašenjima požara, ali i bolju zaštitu ljudi, njihovih dobara i okoliša".

Nesreća kakva je bila na otoku Kornat 30. kolovoza 2007. godine više se nikada ne smije dogoditi, dodaje on u priopćenju i u ime skupine izražava želju za što bržim oporavkom jedinog preživjelog vatrogasca, Frane Lučića.

"Njegov će iskaz o događaju također pridonijeti realnom prikazanju nesreće na otoku Kornat", zaključuje predstavnik vatrogasaca u MUP-ovoj skupini.

A.B.
Foto: I.L.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara