Smrt pobunjeničkog vođe izazvala masovne nerede u pakistanskoj provinciji Baludžistan

U BALUDŽISTANU, jugozapadnoj provinciji Pakistana, uvedene su nove sigurnosne mjere nakon nereda izazvanih viješću o smrti Nawaba Akbara Bugtija, plemenskog vođe koji se desetljećima, što političkim, što oružanim sredstvima pokušao izboriti autonomiju Baludžistana, najveće i prirodnim resursima najbogatije provincije u toj azijskoj državi.

79-godišnji Bugti ubijen je u krvavom okršaju između pobunjenika i pakistanskih snaga sigurnosti, koji je, prema nekim izvorima, odnio nekoliko desetaka žrtava na obje strane.

Na to su na ulice Quette, baludžistanskog glavnog grada izašle stotine studenata lokalnog sveučilišta te počele razbijati izloge i automobile, te uništavati gume. Nakon što su neredi zaustavljeni policijskim hicima, u Quetti je uveden policijski sat.

Bugti, koji je imao nadimak "Tigar Baludžistana", već je nekoliko puta 1950-ih, 1960-ih i 1970-ih otpočinjao ustanke protiv centralnih pakistanskih vlasti. Nešto kasnije se za autonomiju Baludžistana nastojao boriti političkim sredstvima, pa je u nekoliko navrata bio i ministar vlade i guverner provincije.

Njegov separatistički pokret, koji se u posljednje vrijeme isticao napadima na plinovode, predstavlajo je najozbiljniju prijetnju režimu predsjednika Perwaza Musharaffa.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara