Smrtna kazna - sve skuplji luksuz

Smrtna kazna - sve skuplji luksuz

Tekst: F.M.
Foto: Ilustracija

BROJNE američke savezne države ne mogu si priuštiti troškove izvršavanja smrtnih kazni, koje su u vrijeme proračunskih deficita sve skuplji luksuz, objavio je američki Death Penalty Information Center, grupa koja se bavi lobiranjem protiv takvog načina kažnjavanja. SAD je zemlja koju se možda najviše kritizira zbog provođenja smrtnih kazni na cijelom zapadu.  

DPIC je naručio studiju koja je pokazala kako sve više saveznih država "baca milijune" na neučinkovit sustav provođenja smrtne kazne, čime uzima sredstva drugim pravosudnim programima. Richard Dieter, ravnatelj DPIC-a, kaže kako 35 saveznih država i dalje ima smrtnu kaznu, ali se iz godine u godinu izvršava sva manje smaknuća. Istodobno, populacija osuđenika na smrt ostala je relativno stabilna. "U vrijeme proračunskih deficita, smrtna kazna se pretvara u skupi oblik doživotne zatvorske kazne", rekao je on.

100 milijuna godišnje više od doživotnih kazni

Populacija američkih osuđenika na smrt bila je 3,220 u 2007. godini. Prije 20 godina, taj je broj iznosio 2,250. Ove je godine izvršeno 40 smaknuća u 10 saveznih država. To je više nego u cijeloj 2008., u kojoj je smaknuto 37 ljudi, ali je puno manje od najvišeg rezultata od prije deset godina, kad je smaknuto 98 ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Studija DPIC-a zaključuje kako provođenje smrtnih kazni svaku saveznu državu godišnje stoji 100 milijuna dolara više nego doživotne zatvorske kazne. Veći troškovi su rezultat većih potreba za osiguranjem i garantiranog pristupa često dugom prizivnom procesu.

Različiti argumenti

S druge strane, zagovornici smrtne kazne napominju kako je problem u tome što mnoge savezne države dodaju nepotrebne i vremenski zahtjevne odgode i usporavanja procesu koji je već odobren u njihovim zakonima.

DPIC je također naveo rezultate manje studije u kojoj su ispitali 500 šerifa u okruzima diljem SAD-a, a minimalan postotak njih je naveo smrtnu kaznu kao učinkovito sredstvo u borbi protiv kriminala. Zagovornici smrtne kazne pak tvrde kako je smrtna kazna iznimno učinkovito sredstvo kod osiguravanja izvansudskih nagodbi u kaznenim slučajevima.

11 američkih saveznih država ove je godine razmatralo prijedloge za ukidanjem smrtne kazne. Novi Meksiko ju je ukinuo, a Maryland je postrožio kriterije za njenim provođenjem. Kansas, New Hampshire i američka vojska jedina su pravna bića koja imaju zakone o smrtnoj kazni, ali ju nisu provodili od 1976. U većini slučajeva smaknuća koristi se smrtonosna injekcija, ali dostupne su i druge metode, kao električna stolica, plinska komora, vješanje i streljački vod.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara