Smrtno stradao u drugom pokušaju prelaska preko zaleđenog jezera

NI ODGOVARANJE njegovih susjeda, kao niti cijelo okupljeno selo nije pomoglo 44-godišnjem Mehemedu Kariću iz Poljica kod Lukavca koji se u nedjelju oko 17 sati utopio u zaleđenom jezeru Modrac u BiH.

Kako javlja bosansko-hercegovački list Dnevni avaz, Karić je u nedjelju proveo nekoliko sati pored jezera s dvojicom susjeda, Redžom Redžićem i Hasibom Hajdarevićem, koji su i očevici tragičnog događaja.

"Pričali smo o svemu, jadao se kako teško živi. Onda je krenuo kući u Priluk preko zaleđenog jezera, takozvanim Mustinim zaljevom, ispod kojeg teče rječica Ugar i ulijeva se u Modrac. Prvi put je pedesetak metara od obale jezera propao kroz led, spasio se, vratio na obalu, presvukao, malo sačekao i ponovo krenuo istim putem. Nismo ga mogli odvratiti od namjere, kao da ga je nešto vuklo." - svjedoči Hasib Hajdarević s kojim je stradali Karić prije toga proveo tri sata u druženju.

Nakon što je Karić ponovno propao kroz led u mrzlo jezero počeo je dozivati upomoć, ali, iako se na mjesto događaja brzo skupilo gotovo cijelo selo, nitko se nije usudio hodati po napuklom ledu.

Zbog zaleđenosti površine jezera čamcima se nije moglo doći do rupe kroz koju je Karić propao, te se tako nesretni muškarac pred očima svojih susjeda utopio u vodi iz koje je beživotno tijelo, nekoliko sati kasnije, izvukao njegov brat Muhamed.

On je uz pomoć susjeda Midhata Poljića i Nesiba Nukića krenuo prema mjestu tragedije, te su njih trojica krampovima i teškim čekićima lomili komade dvadesetak centimetara debelog leda i čamcem osvajali metar po metar jezera.

Potom su se čamcem otklizali po ledu i stigli do malog ledenog bezdana u koji je Mehemed propao. Njegovo tijelo su pomoću željeznih kuka privezanih na užad izvukli iz vode, a potom prebacili na kopno.

Iza pokojnog Mehemeda ostalo je petero djece i supruga.

I.K.
Foto: Dijana Serhatlić

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara