Smrtonosni afrički virus prijeti Europi: "Ovo bi mogla biti najgora epidemija u zadnjih 30 godina"

Smrtonosni afrički virus prijeti Europi: "Ovo bi mogla biti najgora epidemija u zadnjih 30 godina"

Foto: Shutterstock, 123rf

SMRTONOSNI afrički virus kojeg prenose komarci prijeti širenjem na Europu i Sjevernu i Južnu Ameriku, a moglo bi doći do najgore epidemije u posljednjih 30 godina, upozoravaju stručnjaci, a prenosi Independent.

Žuta groznica može izazvati krvarenje iz ušiju, očiju i nosa, zatajenje organa, a u najtežim slučajevima može dovesti i do smrti. Prijetnja je toliko velika da neke afričke zemlje brane ulazak stanovnicima koji nisu cijepljeni.

Prema izvještajima humanitarnih organizacija, dosad je u Africi zabilježeno nekoliko tisuća slučajeva zaraze. Virus se počeo širiti iz Angole, a zabilježen je u Demokratskoj Republici Kongo, Ugandi i Keniji. WHO je izvijestio da je zabilježio 11 slučajeva zaraze kod stranih radnika koji su se vratili iz Afrie.

Organizacija "Spasimo djecu" hitno je poslala jedinicu stručnjaka za borbu protiv epidemije u DR Kongo kako bi se provela hitna vakcinacija.

Heather Kerr, regionalna direktorica organizacije "Spasimo djecu", kaže je potvrđeno oko 100 smrtnih slučajeva od žute groznice u DR Kongu otkako je bolest zahvatila zemlju, uz stotine umrlih u Angoli i vjerojatno na tisuće zaraženih u regiji.

Virus prenosi egipatski komarac, isti onaj koji prenosi i Zika virus. Trenutno ga se može pronaći u Latinskoj Americi, SAD-u, Aziji, sjevernoj Australiji i na jugu Europe.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara