POTRES U JAPANU

Snažan potres pogodio Japan, troje mrtvih i najmanje 200 ozlijeđenih

Snažan potres pogodio Japan, troje mrtvih i najmanje 200 ozlijeđenih
Screenshot: USGS

NAJMANJE je troje mrtvih, a nekoliko ljudi je u kritičnom stanju nakon urušavanja zidova poslije potresa snage 6,1 po Richteru koji je danas pogodio grad Osaku na zapadu Japana, objavila je televizija NHK. BBC javlja kako je najmanje 200 ozlijeđenih. Epicentar potresa bio je u sjevernom dijelu prefekture, a japanska meteorološka agencija objavila je da mu je snaga bila 6,1 stupanj po Richteru. Nije izdano upozorenje o tsunamiju.

Mjesne vlasti upozorile su da u danima koji dolaze očekuju još potresa.

U Osaki je poginuo osamdesetogodišnjak, a u Takatsuki devetogodišnja djevojčica na koju su se urušili zidovi. U Ibaraki je poginuo osamdesetpetogodišnjak na kojeg se u njegovoj kući srušila polica s knjigama. Ozlijeđeno je više od 200 ljudi.

Potres se dogodio u 7:58 sati ujutro po mjesnom vremenu, a epicentar je bio na sjeveru prefekture. Dogodio se na dubini od 13 kilometara.

Nakon potresa nije izdano upozorenje za tsunami.

Potres je pogodio najveći grad na zapadu Japana za vrijeme jutarnjih gužvi, poremetivši promet na velikom području. Obustavljen je željeznički promet i otkazano je oko 80 letova.

U danima koji dolaze očekuje se još potresa, rekao je Toshiyuki Matsumori, direktor Odjela za potrese i tsunamije pri Meteorološkoj agenciji.

Upozorio je i na "povećanje rizika od odrona tla i urušavanja kuća" u Osaki i okolici.

Japan sjedi na spoju četiriju tektonskih ploče i na njegovom se području nalazi više od 100 aktivnih vulkana.

Potres je drugi najveći japanski grad pogodio prije 8 sati po lokalnom vremenu, u vrijeme odlaska stanovnika na posao, piše BBC.

Premijer Shinzo Abe rekao je kako vlada procjenjuje štetu i kako joj je najveći prioritet sigurnost građana.

Nuklearne elektrane nisu u opasnosti, no više od 170 tisuća kućanstava ostalo je bez električne energije, otkrila je lokalna tvrtka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara