Snažne eksplozije u Libiji, sumnja se na bombe bačene iz zraka

Snažne eksplozije u Libiji, sumnja se na bombe bačene iz zraka
Foto: Hina

VIŠE od 30 tisuća ljudi je raseljeno zbog borbi kod libijske prijestolnice Tripolija koje traju od početka mjeseca, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). 

Ta agencija Ujedinjenih naroda u nedjelju je na Twitteru napisala kako je u sukobima poginulo najmanje 227, a ozlijeđeno više od 1125 ljudi. 

Borbe koje prijete da će pokrenuti širu konfrontaciju u Libiji započele su nakon što je zapovjednik paravojne Libijske nacionalne vojske (LNA) Kalifa Haftar 4. travnja naredio svojim vojnicima da preuzmu kontrolu nad Tripolijem od rivalske vlade koju podržavaju Ujedinjeni narodi. Od tada traju borbe dviju strana. 

Snažne eksplozije u Tripoliju, privremeno zatvorena zračna luka

U nedjelju su se diljem grada mogle čuti snažne eksplozije za koje se vjeruje da su uzrokovane bombama bačenim iz zraka. Nema informacija o poginulima. 

Nasilje je zatvorilo zračnu luku Mitiga koja je otvorena nekoliko sati kasnije, objavile su zrakoplovne vlasti. 

Mitiga je smještena na istoku Tripolija i ostala je jedina funkcionalna zračna luka nakon što je 2014. uništen glavni aerodrom u Tripoliju. 

Haftarova ofenziva na taj grad događa se nakon što je njegova vojska proteklih mjeseci osvojila naftom bogat jugozapad Libije. 

Taj 75-godišnji general je svoju kampanju proglasio "ratom protiv terorizma" i odbacio pozive da zaustavi napade. 

Njegova LNA smještena je u istočnom gradu Benghaziju, mjestu iz kojeg je 2011. krenula pobuna protiv dugogodišnjeg diktatora Moamera Gadafija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara