Sobol zbog štange na udaru kolegica: "I ja nosim donje rublje, pa se ne slikam u njemu"

NE KAJEM se što sam pokazala da sam žena i grozim se od pomisli da netko o fotografijama misli da su lascivne ili degutantne. Borim se upravo pokazati da samo kao žene možemo izraziti ono što jesmo, to je jedini način da budemo ravnopravne s muškarcima, kaže zastupnica SDP-a Gordana Sobol, koja se proslavila aferom "štikla" zbog svojih zavodničkih fotografija sa sensual fitnessa kojim se bavi u slobodno vrijeme.

Ona je ujedno i predsjednica Saborskog odbora za ravnopravnost spolova, i smatra da su fotografije dobar potez što se tiče njenog rada, ali je zgranuta što njen rad nikada nije dobio pozornost kao njena štikla od 12 centimetara.

Jane Fonda vs. Gordana Sobol

"Ni Severinina štikla nije izazvala toliko pažnje", kaže Sobol, dodajući da slične 'štikle' nosi skoro svaki dan. U teretani dijelom vježba u tenisicama, ali za jedan dio vježbi su joj štikle obavezne - i zato su i na slici, naglašava.  "Žalosno je što nas nitko ne sluša dok govorimo, ali nas gledaju", dodaje.

"Jane Fonda sredinom osamdesetih je popularizirala aerobik s vrlo izazovnim fotografijama i to nije nimalo naštetilo ni njenoj umjetničkoj karijeri, niti je bilo prepreka njezinom političkom djelovanju kao aktivistici. Mi još nismo došli do te faze", kaže voditeljica SDP-ovog PR-a, Gordana Grbić. Njen konkurentski stručnjak za ostavljanje dobre slike u javnosti, Ratko Maček, smatra da će joj poziranje uz štangu više štetiti nego koristiti.

Sobol vs. Angela Merkel

Kada je kancelarka Angela Merkel na operu došla s izrazito dubokim dekolteom, Njemačka to nije osudila, nego je ostala bez daha - pohvaljena je za besprijekornu odjevnu kombinaciju, ali prije svega što je pokazala da je ženstvena nakon godina oblačenja "u muškarca". E, Njemačka.

"Bojim se da kod nas takvih reakcija neće biti još dugo, ali to je licemjerno, jer su neke kolege zastupnici uslikani sa golim prsima i nitko se tome nije čudio", kaže Sobol.

Vesna Škare Ožbolt: I ja nosim donje rublje, pa se ne slikam u njemu

"Jedno je baviti se takvom vrstom rekreacije, a drugo je baviti se svojim izgledom", kazala je predsjednica DC-a Vesna Škare-Ožbolt, koja je se također naslušala komentara, pogotovo kada je stavljala ekstenzije, a govorilo se i da se obratila plastičnom kirurgu za uklanjanje "vrećica" ispod očiju. Upitana da pojasni svoj stav, budući da se ispostavilo da je bolje lijepiti umjetnu kosu na glavu nego se baviti rekreativnim "striptizom bez skidanja" unutar teretane, škare-Ožbolt naglašava da za sve treba imati mjeru.

"Ja isto tako nosim rublje i hodam okolo u kombinezonu, ali se nikada ne bih slikala u tome", kaže Škare-Ožbolt, pa dodaje: "Italija bi svojoj političarki takvo nešto oprostila, ali mi smo previše konzervativna sredina". Njoj je i dekolte Angele Merkel predubok, odnosno "nije damski", no ona ga je pozdravila jer je to "hrabar iskorak", iako po njenim kriterijima - neprimjeren.

Kolinda: Nisam ni svoj slučaj komentirala, pa neću ni ovaj

Bivša ministrica vanjskih poslova, HDZ-ova Kolinda Grabar Kitarović nije nam htjela komentirati slučaj. Nju smo kontaktirali zato što je smatrana najženstvenijom ministricom u prošloj vladi,  a svojevremeno je jedan od urednika BBC-a zamijetio da je na jednom sastanku u Portugalu šarmirala nekoliko ministara vanjskih poslova.

"Ne bih to komentirala, nisam ni kada se meni dogodilo", kaže ambasadorica u SAD-u, Grabar-Kitarović.

Mirela Holy: Ne obazirem se na komentare na moj "egzotičan" izgled

Zastupnica SDP-a Mirela Holy smatra da reakcije na fotografije sa štangom "pokazuju kako živimo u vrlo patrijarhalnom društvu, i da 'bilo najbolje' da žene nikada javno ne istupaju". Vlast krivi što političarke imaju stigmu muškobanjastih i agresivnih žena. Holy, naime, izgleda drugačije od svojih kolegica - kao darkerica, iako kaže da to nije.

"Nikad se nisam obazirala na komentare da mi je izgled 'egzotičan', a u Saboru nisam imala problema. No, dok sam radila u Ministarstvu okoliša, kada je došlo do promjene vlasti 2003., primijetila znam da je nekim mojim kolegama smetalo kako se oblačim", kaže Holy.

Đapić: Meni je to super!

Anto Đapić koji slovi za konzervativca, kaže da potpuno podržava Sobolicu. I on je jedan je od političara koji je zbog svoje rekreacije, košarke, završio na naslovnicama.

"Meni je to super! Kao prvo što kolegica Sobol ide na fitness, a kao drugo što izvodi jednu od najzahtjevnijih vježbi. Jer čuo sam da je to uvijanje oko štange vrlo zahtjevno", kaže šef HSP-a. "Slike ne smatram nimalo degutantnima, nego sve ovo zadiranje u žensku intimu", spočitava Đapić konzervativnoj javnosti.

A.B.
Foto: Nacional, Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara