Socijalni radnici: Suzdržite se od paušalnih ocjena koje impliciraju krivnju

Socijalni radnici: Suzdržite se od paušalnih ocjena koje impliciraju krivnju
Balkon s kojeg je monstrum bacio svoje četvero djece Foto: Index

O DOGAĐAJU na Pagu oglasila se Hrvatska komora socijalnih radnika. Oglasili su se nakon što je postalo jasno da Centar za socijalnu skrb nije radio svoj posao kako bi trebao. Potvrdila je to i ministrica Nada Murganić koja je najavila da će predložiti smjenu ravnateljice zadarskog Centra za socijalnu skrb.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

"Hrvatska komora socijalnih radnika izražava duboko žaljenje povodom tragičnog događaja na Pagu. Od prvih saznanja o događaju pažnja javnosti je ponovo usmjerena na zaposlenike Centra za socijalnu skrb uz stav da je došlo do propusta u radu djelatnika, te da je to uzrokovalo ovakvu tragediju.

Takav je stav štetan za daljnji rad svih dionika koji se bave zaštitom djece i ranjivih skupina te umanjuje odgovornost počinitelja ovakvih djela. Kao struka dužni smo izvijestiti javnost da ne postoje stručni postupci, metode rada, testovi, procjene ili protokoli koji su u stanju u potpunosti predvidjeti ljudsko ponašanje.

U Centrima za socijalnu skrb rade stručnjaci koji su itekako svjesni svoje odgovornosti u zaštiti djece te su oni osobe koje rade motivirano i predano u otežavajućim uvjetima nedovoljnih resursa.

Molimo zbog toga sve ljude iz sustava i izvan njega, da se suzdrže od paušalnih ocjena koje impliciraju krivnju djelatnika Centara za socijalnu skrb.

U niti jednom trenutku ne odričemo se moguće odgovornosti socijalnih radnika te će u svrhu točnog informiranja javnosti, Hrvatska komora socijalnih radnika, kao tijelo stručnog nadzora odmah nakon prikupljanja svih činjenica od strane vlastitih stručnjaka u navedenom nadzoru, izdati svoje priopćenje.

S poštovanjem,

Predsjednik HKSR mr.sc. Antun Ilijaš,

diplomirani socijalni radnik"

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara