Šokantna ispovijest bivše djelatnice MORH-a

BIVŠA djelatnica MORH-a ispričala je novinarima kako su ju u periodu od tri godine seksualno zlostavljali desetorica djelatnih vojnih osoba, a raniju priču o silovanju ročnika potvrdio je i bivši zapovjednik zadarske Vojne policije Mario Barišić.

Nesretna bivša djelatnica MORH-a, čiji su osobni podaci poznati novinarima, ispričala je novinarima Slobodne Dalmacije i RTL-a šokantnu priču o višegodišnjem seksualnom zlostavljanju. Ta supruga i majka u tom je periodu poslala nekoliko stotina pritužbi na adrese svih nadležnih institucija, od MORH-a pa sve do Ureda predsjednika, ali zlostavljači su prošli bez ikakvih posljedica, neki od njih još uvijek su na visokim pozicijama u MORH-u.

"Osim što su mene seksualno zlostavljali, znam da je jedan časnik u mojoj vojarni zlostavljao i jednog ročnika. Puno se pričalo i o drugim seksualnim zlostavljanjima mladih vojnika. Nisam vidjela, ali se pričalo. Svi su o tome sve znali, a nitko ništa službeno nije znao! Što se mene osobno tiče, dirali su mi grudi i stražnjicu, a poslije sam bila prisiljena i na seks. Jedan je i masturbirao ispred mene. Tražili su da legnem s njima, a kada sam to prijavila nadređenim osobama, oni su mi se rugali." – kazala je novinarima, dodavši kako se radilo o njezinim kolegama i nadređenima.

Novinarima je pokazala i velik broj povratnica i potvrda o zaprimljenim pritužbama, u kojima je detaljno opisala što joj se događalo na radnom mjestu.

"Na poslu je jako ljut na mene. Hvata me za stražnjicu govoreći mi: "Ti si raspuštenica i tebe treba dobro prčiti. Nu ti cice, nu ti guzice. Nu, ali su žilave moje ruke, a da znaš koliku žilu u gaćama imam za tebe." Zatim stavlja ruku i džep i nastavlja: "Aj pogodi što sada dodirivam i trljam. Ajme al mu je glava ka u mačka... Oćeš mi dat da te isprčim. Meni se stalno diže na te... Dokle ću biti uzdignute kite, ka i ovan kad iđe mrkat. Jaja su mi se otegla ka u ovna. Znaš li ti koje su ovo muke? Čim te vidim moj poskok odmah skače. Ajme ko će ovo izdržati. Di ću ga istresti. Uteče mi sve u gaće, moram ga mlatnit gore iza zida." – stoji u jednom od pisama koje je uputila nadležnima.

Bivša je djelatnica MORH-a izjavila da ju je u periodu od tri godine, što verbalno a što fizički, seksualno zlostavljalo više od deset djelatnih vojnih osoba, da bi na kraju bila prisiljena na snošaj s jednim od časnika.

Priče o seksualnim zlostavljanjima o vojsci, koje su krenule slijedom dojave o silovanju ročnika u splitskoj vojarni Lora, potvrdio je i bivši zapovjednik zadarske Vojne policije, Mario Barišić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neki koji su tijekom rata, a i poslije njega silovali ročnike, pa čak i druge muškarce koji su bili djelatne vojne osobe, i dan-danas nalaze se u vojsci i nije mi nimalo čudno da se ovo događa s ročnicima u Lori. Danas, za razliku od onih vremena, nema neprijatelja, pa se seksualno zlostavljanje vrši nad našim mladim ročnicima, koji su najnezaštićeniji. Štoviše, mogu potvrditi riječi Tonća Majića, o postojanju kasete koja je snimljena u Zadru, a na kojoj su zabilježeni časnici koji se iživljavaju nad ročnicima. Jako je dobro poznat njezin sadržaj, ne samo meni nego i drugim osobama." – kazao je Barišić.

Slobodna Dalmacija u posjedu je dokumenta u kojem jedan od ročnika optužuje djelatnu vojnu osobu za seksualno zlostavljanje.

"Odmah me prvu večer skinuo do gola i pipao me po svim mjestima tražeći ubode igle. Pipao me između nogu, uzimao mi je spolni organ... Počeo me grliti, ljubiti." – stoji u tom dokumentu.

Novinari su vidjeli i dokumente iz 1992. godine, u kojima 72. bojna Vojne policije piše o seksualnom zlostavljanju ratnih zarobljenika, pozivajući se na izjavu jednog od njih.

"U proteklih nekoliko dana u kasnijim noćnim satima, kada ja nisam bio nazočan u pritvoru dolazio je gospodin N.N. sa još nekolicinom vojnih policajaca te je u par navrata natjerao njega (Djuričić Milorada) i ratnog zarobljenika Skočić Rajka da se skinu goli i vode ljubav, tj. da izvode bludne radnje pred ostalim ratnim zarobljenicima. Nadalje, Djuričić izjavljuje da je u jednom momentu od gosp. N.N. zatražio pištolj da se ubije, jer po njegovom kazivanju, to nije mogao više izdržati, na što mu je gosp. N.N. dao pištolj, s tim što je prethodno izvadio okvir iz pištolja uz riječi da ne zna ima li metak u cijevi. Djuričić je uzeo pištolj od gospodina N.N. i stavio ga u usta te pritisnuo okidač. U pištolju nije bilo metka te je okinuo na prazno." – piše u dotičnom dokumentu Vojne policije, dok jedan drugi dokument iz 1993. govoru o mučenju i silovanju civilne osobe Marije Klisurić, koja je bila pritvorenica u zatvoru Kuline.

(Izvor fotografije: Slobodna Dalmacija)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara