Šokantna izjava mostovke je velika stvar. Imate li i vi horor priču o zdravstvu?

Šokantna izjava mostovke je velika stvar. Imate li i vi horor priču o zdravstvu?
Foto: Pixsell/Marko Lukunić

ZASTUPNICA Mosta Ivana Ninčević Lesandrić jučer je u samo nekoliko rečenica razotkrila horor u hrvatskom zdravstvu koji prolaze žene.

Iako zbog političkog oportunizma ministar Kujundžić danas gotovo sigurno neće izgubiti povjerenje sabora, šok koji je Ivana Ninčević Lesandrić jučer izazvala u saboru, ali i cijeloj javnosti, definitivno je važan i značajan. Izvan svake pameti je da se takvi horori događaju ženama u zemljama članicama Europske unije u 21. stoljeću.

Imate li i vi horor priču o hrvatskom zdravstvu? Pošaljite nam je (anonimno ili ne) na desk@index.hr ili u inbox naše Facebook stranice. Objavit ćemo ih i na taj način upozoriti javnost na užase koji se događaju u hrvatskom zdravstvu.

Podsjetimo, jučer je u saboru punih osam sati trajala rasprava o izglasavanju nepovjerenja ministru zdravstva Milanu Kujundžiću. Iako je ton rasprave u nekoliko navrata dotaknuo samo dno, pri čemu je premijer Plenković živozidaše nazvao "malim miševima" na što ga je Ivan Pernar potom prozvao "kraljem štakora", dan u saboru obilježila je šokantna izjava Mostove zastupnice Ivane Ninčević Lesandrić.

Pogledajte snimku šokantne izjave zastupnice Mosta:

Naime, ona je sa saborom, ali i cijelom javnošću, podijelila vlastitu horor priču o hrvatskom zdravstvu. Ispričala je kako je završila u bolnici zbog spontanog pobačaja. 

Potresna izjava

"Tamo sam otišla kao i svaki građanin koji plaća puno osiguranje i s punim povjerenjem. Svezali su mi ruke i noge i započeli proces kiretaže na živo. Bez anestezije, na živo. Struganje maternice, unutarnjeg organa - na živo. To je bilo mojih 30 najmučnijih minuta u mom životu. Ja bih vam svaku sekundu mogla prepričati jer je trajala vječnost. To je 30 minuta ponižavanja svake žene od tisuće žena koje su potpisale peticiju i koje su to doživjele. To je ponižavanje svake žene koja sada upravo leži na ginekološkom stolu i ponižavanje svake žene koja će u budućnosti nažalost to doživjeti. Što vi mislite, da nije jednoj ženi dovoljna činjenica da je izgubila dijete nakon trećeg mjeseca trudnoće i emocionalni stres, još me moraju na hitnoj dodatno fizički doslovno iskasapiti i uništiti'', rekla je Ninčević Lesandrić jučer u saboru.

Kasnije je rekla da joj, što je i očekivano, nije bilo lako govoriti o vlastitoj intimi u saboru.

"Bol je bila neizdrživa"

"To nije bilo samo moja odluka, nego i suprugova, da ja želim o tome javno pričati. Nisam znala hoće li to biti u ovom mandatu, ali danas je bila prilika. Morala sam progovoriti, zbog drugih žena", ispričala je naknadno pojašnjavajući svoju odluku da progovori o bolnom osobnom iskustvu u splitskoj bolnici.

Pojasnila je kako je na hitnu došla krvareći, nakon čega su joj rekli da mora na kiretažu.

"Ne znam kako to izgleda, rekla sam ok. Kad sam ušla u prostoriju prvo mi je bilo čudno to što su me svezali. Nisu mi objasnili zašto. Mislila sam da je to za zaštitu, ako se trznem, jer mi je bilo logično da će mi umrtviti taj dio tijela. Bol je bila sve jača i jača, postalo je neizdrživo. Upitala sam dokad će to boljeti i kada će početi djelovati nešto. Rekli su mi da je ovo jedini način na koji to mogu učiniti", ispričala je Ninčević Lesandrić. 

Tek je kad je došla kući shvatila je što se dogodilo

Od šoka nije pitala za anesteziju. "Sestre su odbrojavale, držale me za ruku, one su s ljudske strane napravile sve što su mogle", nastavlja. Tek kada je došla kući, u nevjerici što joj se dogodilo, počela je, kaže, pretraživati po internetu. 

"Išla sam vidjeti je li moguće da mi se to dogodilo. Tek tada sam doznala da postoji i peticija, kiretaža bez anestezije, čitala sam o iskustvu neke gospođe, i da je već pisano otvoreno pismo Vladi i ministru, tek tada sam ostala šokirana. Odlučila sam progovoriti o toj temi, jer vidim da nitko od političara ne želi komentirati. A ja sam željela da ministar Kujundžić to čuje, jer to je njegov resor", zaključila je mostovka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara