Šokantna laž ili zavist: Policija nema pojma gdje je to Balek mogla stradati

VLADO BALEK, brat dvostruke zlatne paraolimpijke Antonije Balek (41), izjavio je za portal dalmacijanews.com, da njegova sestra "Antonia Balek nikada nije imala tešku prometnu nesreću, niti je invalidna koliko ja znam. Tek je jednom imala lakšu prometnu, u kojoj nije bila ozlijeđena. U kolica je sjela prije dvije godine, a ja sam je vidio kako normalno hoda". Optužbu je ponovio tijekom dana i u drugim medijima.

Međutim, u izjavi za Radio Dalmaciju popodne porekao je da ju je ikada osobno vidio da hoda, i napomenuo da je izjava izvučena iz konteksta.

Podsjetimo, Vlado Balek je kazao da sa sestrom, zbog njezinih bolesnih ispada, u zadnje vrijeme uopće ni ne komunicira te da čitava obitelj proživljava traume posljednjih dana. "Čudno mi je kako nitko od novinara dosad nije otkrio pravu istinu o mojoj sestri", naglasio je Balek.

Izjavio je i da se njegova sestra prije 20 godina drogirala, zbog čega je bila i na terapiji kod dr. Slavka Sakomana, a završila je prema njegovim riječima i na psihijatriji.

Promijenila tri prezimena, pa se vratila djevojačkom

Vlado Balek ispričao je i kako je njegova sestra triput mijenjala prezime i da je rođena kao Ankica, ne Antonia Balek.

"Istina je kako je moja sestra uistinu početkom rata iz čista mira promijenila prezime u Radić. Dvije godine nakon toga se udala i postala Ivančić. Taj brak je trajao otprilike dvije godine, a onda se devedeset i pete udala drugi put i dobila prezime Kojundžić", istaknuo je Balek, koji radi kao vozač u splitskom gradskom javnom prijevozniku Promet.

Nelogična priča

Dalmatinski je portal napisao je i da je Antonija Balek završila u bolnici žaleći se na bolove u trbuh 2003. godine.

Nekoliko dana nakon što je onamo zaprimljena Balek je zadobila ranu na području trbuha, a policiji je ispričala tri različite verzije na koji je način ozlijeđena - od udarca u kvaku do nepoznatog čovjeka koji joj je banuo u bolesničku sobu i napao ju.

Njezine "cimerice" u bolnici kazale su policiji da nisu vidjele nikakvog muškarca, a potvrdile su i da je Antonia hodala.

Osim njene nekonzistentne izjave policiji, u slagalicu se ne uklapa ni vrijeme kad je završila u bolnici - jer je prema ranijim izjavama u to vrijeme bila u komi - od 2002. do 2005. godine.

Osim toga Balek je u medijima za vrijeme Paraolimpijskih igara ispričala i kako je zbog svoje ljubavi prema Crkvi htjela biti časna sestra. Zanimljivo je i da je tvrdila da je preboljela Chronovu bolest, dijabetes, astmu, što su redom kronične bolesti i obično potraju cijeli život. 

Kaštel Sućurac kipi od ogovaranja

Iako je neobično što nitko u malom mjestu kakvo je Kaštel Sućurac nije ni riječ progovorio o Balekicinom hodanju, ono se danas pretvorilo u svakodnevni džoging. Laž, laž, laž, najednom svi znaju. Susjedi u medije, kako drugačije nego anonimno, izlaze sa njenim liječničkim kartonima i znaju sve o njezinoj ovisnosti o kokainu i drugim sintetičkim drogama.

Priče idu tako daleko da su postale upitne i njezine godine, jer je jedan od mještana izjavio kako je Antonia Balek trenerima i Paraolimpijskom odboru rekla da je rođena 1972. godine, a ustvari je, najvjerojatnije, rođena 1968. godine. Susjedi tvrde i da je bila boležljiva, ali ne koliko sada priča.

Antonia Balek: Nisam lagala

No, paraolimpijka sve te napise pripisuje zavisti, po receptu "sve će ti oprostiti osim uspjeha", a u izjavi za Plavi radio kazala je da je njen brat evidentiran u policiji zbog obiteljskog nasilja i zbog napada na nju. Također je, kako je rekla, njen brat htio ubiti njihovu majku, ali je ubojstvo spriječila tako što je u kolicima "izašla pred pištolj".

Na bratove optužbe o lažiranju invaliditeta je odgovorila iznošenjem njegove problematične prošlosti te borbom za imovinom unutar obitelji Balek.

Hrvatska policija nema ni Antonijinu nesreću niti Vladinu prijetnju u evidenciji

Antonia Balek, kako smo neslužbeno doznali od pouzdanih policijskih izvora, ne spominje se niti u jednom policijskom izvješću o prometnoj nesreći unutar Hrvatske, niti pod jednim od tri prezimena, i dva imena koja je nosila. Dakle, nije evidentirana niti da je skrivila niti da je oštećena u prometnoj nesreći, a kao osoba koja je završila u komi i postala nepokretna sigurno bi bila navedena. Prema tome, postoji mogućnost jedino da je stradala izvan granica Hrvatske.

Što se tiče njezinog brata Vlade, koji je prema riječima paraolimpijke prijavljen zbog obiteljskog nasilja, doznajemo da policija zaista je intervenirala 31. srpnja ove godine ali zbog "narušenih obiteljskih odnosa". Neslužbeno doznajemo da je policija na poziv Antonije Balek koja je prijavila nasilničko ponašanje, došla u njihov dom, no nije mogla potvrditi da se nešto tomu slično dogodilo, pa nije podnesena prijava. U policiji nismo potvrdili niti Antonijine tvrdnje o pištolju, a doznali smo i da je jedina uzrujana osoba po dolasku policije u njihovu kuću bila majka Cvita, koja je prepraćena u bolnicu.

Majka Cvita pobila dobar dio izjava svoje kćeri u medijima: Vlado me nije pokušao ubiti

U vrtlogu optužbi unutar svoje obitelji, majka Cvita se u slučaju "pokušaj ubojstva" odlučila stati na stranu svog sina i odbiti još jedno pero njenom kredibilitetu.

"To nije istina, on to nikad ne bi napravio, on je moja krv", rekla je Cvita Balek, i dodaje da to nije sve: Antonia je prije nekoliko dana medijima kazala da joj je najduža veza u životu trajala tri mjeseca, a Cvita kaže da se udavala dvaput. Doznaje se da se radilo o jednom Bosancu, dok je drugi puta prisegnula na doživotnu ljubav muškarcu iz Sućurca.

Cvita Balek je opovrgnula da se njena kćer stradala u luksuznom automobilu, vozeći se sa "moćnim čovjekom iz Kaštela", kao i njezine izjave da je radila za tajne službe i zbog toga stradala u "nesreći".

Majka paraolimpijke odala je da se ona zapravo vozila u "Fići" sa svojom kolegicom, i da zapravo nije stalno bila u komi, nego se budila i padala ponovo u nju.

"Nema šanse"

Darko Matić, glasnogovornik Paraolimpijskog odbora upitan o izjavama brata zlatne paraolimpijke izjavio je kako su Antoniju Balek uoči natjecanja,  4. rujna pregledala četiri liječnika u Pekingu i utvrdili joj kategorizaciju invalidnosti. Dodao je da se radi o stručnjacima Međunarodnog paraolimpijskog odbora i da "nema šanse" da profesionalni sportaš odglumi invalidnost.

Branko Omazić, izbornik atletske reprezentacije, izjavio je kako su ju uoči nastupa na Olimpijskim igrama pregledala četiri nizozemska specijalista, a u Pekingu još četiri liječnika iz Kine i da je nemoguće da može prevariti osam liječnika.

Udruga invalida Kaštela: Prije dvije godine se oslanjala na štake

Predsjednica Udruge tjelesnih invalida grada Kaštela, Biserka Trebec, izjavila je kako je šokirana istupima Antonije Balek u protekla dva tjedna, u kojima ona kao razloge svog invaliditeta navodi teške prometne nesreće i tri godine u komi. To ne odgovara medicinskoj dokumentaciji koju je Balek predala udruzi, a koja je u konačnici predana Paraolimpijskom odboru.

"Da joj se tako nešto i dogodilo u životu valjda bi bilo vidljivo i iz same zdravstvene dokumentacije koju svaki član mora priložiti prilikom učlanjenja u našu udrugu, međutim takvih oboljenja nigdje nije bilo. Mi u udruzi njezinu invalidnost prepoznajemo prema drugoj dijagnozi", kazala je za Slobodnu Dalmaciju Trebec i dodala kako udrugu takve izjave čude pa i zabrinjavaju.

"Činjenica je da je ona invalidna osoba. Dokaže li se kako je lagala, sve ovo što je napravila i ova buka koju je podigla u javnosti biti će jedna velika blamaža i bacanje ljage na udruge tjelesnih invalida", zaključila je Trebec. U udruzi tvrde i da je prije dvije godine dolazila u njihove prostorije oslanjajući se na štaku.

Nakon preispitivanja invalidnosti, slijedi i preispitivanje nagrade

Paraolimpijski odbor najavio je istragu vezano za ovaj slučaj, i nakon što ona bude sprovedena kraju, slijedi i odluka o vraćanju novca koji je primila od Vlade kao nagradu za dva olimpijska zlata. Iz Vlade su naime, poručili - dokaže li se da nije invalid oduzet će joj se novčana nagrada.

Ukupno je na tim medaljama zaradila više od 600 tisuća kuna, do kojih joj je Vlada dala 200 tisuća. Sa po pedeset tisuća kuna nagradili su ju grad Kaštel i Splitsko-dalmatinska županija.

Optužila trenera za prijetnje smrću

Čitavu priču, podsjetimo, pokrenula je sama Antonia Balek, koja je svog trenera Ivicu Jakelića prijavila za prijetnje smrću. Kazala je da joj je prijetio da će ju gurnuti niz stepenice i da želi prisvojiti njezinu nagradu, odnosno dati ju svojoj supruzi. Jakelić je sve optužbe opovrgnuo.

A.B./K.S.
Foto: Xinhua (Arhiva)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara