Solana: EU-ova trojka "blizu" sporazumu s Irancima

ČLANICE EU-a Britanija, Njemačka i Francuska, "vrlo su blizu" postizanja sporazuma s Iranom kojim bi se zamrznuo proces obogaćenja urana, izjavio je u ponedjeljak povjerenik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana.

Realizira li se sporazum, rekao je u intervjuu za Reuters Solana, neće biti razloga da UN-ovo Vijeće sigurnosti nametne sankcije Iranu zbog spornog programa.

"Postignut je velik napredak. Sada čekamo konačan odgovor Teherana", rekao je Solana, aludirajući na jučerašnji razgovor o spomenutom pitanju održan u Parizu između predstavnika iranskog izaslanstva i dužnosnika Britanije, Njemačke i Francuske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Vrlo je teško definirati koliko smo blizu postizanju sporazuma, no nadajmo se da će se to ostvariti u predstojećih nekoliko sati ili dana", rekao je.

Nakon razgovora u Parizu u nedjelju diplomati EU-a izjavili su kako je još potrebno da sporazum odobri iransko klerikalno vodstvo. EU-ova trojka Irancima je objasnila kako Teheran mora zamrznuti proces obogaćenja urana prije 25. studenoga kada će se sastati članovi Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) ili mu predstoje UN-ove sankcije.

(Hina) xmh ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara