Solana: Libanon podržava međunarodni mirovni plan

VISOKI predstavnik Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana izjavio je u petak u Bejrutu da libanonski predsjednik Emile Lahoud podržava međunarodni mirovni plan za Bliski istok, koji predviđa osnivanje neovisne palestinske države do 2005. godine.

"Lahoud je kazao da će Libanon podržati sve na što pristanu Palestinci", rekao je Solana novinarima nakon sastanka.

Libanonski predsjednik upozorio je ipak da će bilo kakve izmjene međunarodnog mirovnog plana pod pritiskom Izraela značiti njegov kraj, priopćio je njegov ured.

Lahoud je također ponovio protivljenje Bejruta stalnom naseljavanju palestinskih izbjeglica na libanonskom teritoriju, navodi se u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Libanon je izrazio rezerve prema mirovnom planu i prije njegove objave, smatrajući da on u potpunosti ne jamči pravo na povratak Palestincima koji su iz svoje zemlje pobjegli 1948. i 1967. godine.

U Libanonu se sklonilo gotovo 350.000 palestinskih izbjeglica, no Bejrut ih ne želi integrirati zbog zabrinutosti za demografsku i vjersku ravnotežu zemlje.

Službeni Bejrut priklonio se ipak Damasku, koji je također poručio da će Sirija prihvatiti ono što prihvate i Palestinci.

Priznajući da Izrael još nije konačno prihvatio mirovni plan, Solana je izrazio nadu da će se to dogoditi idućih dana.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara