Somalski pirati 30 milijuna dolara koje su ove godine zaradili ulažu u međunarodni terorizam?

Somalski pirati 30 milijuna dolara koje su ove godine zaradili ulažu u međunarodni terorizam?

OD POČETKA ove godine somalski su pirati na otkupninama za otete brodove i posadu zaradili više od 30 milijuna dolara, izvijestio je jedan londonski institut dok se i dalje odvijaju pregovori oko otetog ukrajinskog tankera koji je prevozio oružje i tenkove.

Ukrajinski je tanker otet 25. rujna, nakon čega su se zapadne zemlje digle na noge zbog straha da bi njegov teret (između ostalog i 33 sovjetskih T-72 tenkova) mogao završiti u rukama terorista. Pirati traže 20 milijuna dolara otkupnine, a somalske su vlasti jučer odobrile stranim velesilama uporabu bilo kakve vojne sile na njihovom teritoriju s ciljem oslobađanja otetog broda.

Većina sredstava koje pirati "zarade" se ulažu u rat između potresene somalske vlade i islamističkih pobunjenika, od kojih su mnogi na list traženih terorista koju sastavlja američko ministarstvo vanjskih poslova. "Međunarodna zajednica mora biti svjesna opasnosti da bi somalski pirati mogli postati agenti međunarodnih terorističkih mreža", smatra analitičar Roger Middleton, ali također priznaje da zasad nema dokaza kako su pirati novac od otkupnine koristili za kupnju oružja izvan Somalije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Broj piratskih napada u 2008. godini se udvostručio s obzirom na 2007. Dosad su pirati, s većim ili manjim uspjehom, napali više od 60 puta, najčešće u Adenskom zaljevu. No, odnedavno se opasnost od pirata pojavila i u vodama Indijskog oceana na istočnoj obali Somalije. Dosad su otete čak 374 osobe, dok su u istom razdoblju prošle godine pirati oteli 292 osobe. Menadžer jedne od pomorskih kompanija koje su se našle na udaru, Timo Hansen, tvrdi kako pirati u prosjeku "zarađuju" milijun dolara po jednom otetom brodu. Brod i posada u prosjeku ostaju zatočeni oko pet tjedana.

P.V.
Foto: Somali Land Times

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara