Sonda Rosetta uspješno se odvojila od rakete Ariane-5 i poletjela prema kometu

EUROPSKA sonda Rosetta uspješno se u 10.30 sati odvojila od rakete Ariane5 i krenula na desetogodišnje putovanje prema kometu Churyumov-Gerasimenko, priopćila je Europska svemirska agencija.

Raketa Ariane-5 poletjela je u utorak rano ujutro, u 4.17 sati po lokalnom vremenu (8.17) iz Kouroua u Gvajani. Polijetanje je bilo planirano za 26. veljače, ali je dvaput odgođeno zbog vremenskih prilika, odnosno manjeg tehničkog kvara.

Lanser Ariane-5G, glavni model europske rakete u poboljšanoj inačici, tijekom leta koji je trajao više od dva sata i petnaest minuta, obišao je Zemlju jedan i pol puta, a zatim se rastao od svog putnika na visini oko 1.300 kilometara.

Sonda koju je EADS-Astrium proizveo u sklopu programa Europske svemirske agencije (ESA) za istraživanje Sunčeva sustava, u tom je trenutku krenula na svoje dugo putovanje prema kometu na koji bi trebala stići u kolovozu 2014.

Na udaljenosti od 500 milijuna kilometara od Zemlje sonda će ući u putanju kometa i početi glavnu fazu misije: istraživanje jezgre Churyumov-Gerasimenka i njegova okružja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U studenom 2014. robot Philae trebao bi obaviti najzanimljiviji dio misije: stići do jezgre kometa i poslati podatke o njegovoj vrsti i sastavu.

"Cilj ove misije je proučiti tvar iz vremena nastanka Sunčeva sustava", rekao je Phillipe Kletzkine, vodeći znanstvenik Europske svemirske agencije.

"Kometi su mala tijela koja se nalaze daleko od Sunca u svojevrsnoj hladnjači. Zamrznuti su četiri i pol milijardi godina. U ovoj je misiji bitno identificirati i analizirati tvar koja je ovakva bila i u vrijeme nastanka našeg planeta i početka života", dodao je Kletzkine.

Kad stigne na komet, Rosetta će se suočiti s temperaturama nižim od 150 stupnjeva celzijusa, a njezina će misija trajati do prosinca 2015.

Prema prvim planovima, Rosetta je trebala biti lansirana početkom 2003., međutim, misija je odgođena nakon neuspješnoga prvog leta poboljšane inačice Ariane-5 u prosincu 2002.

Misija Rosetta dobila je ime po kamenu iz Rosette koji je arheolozima omogućio dešifriranje egipatskih hijeroglifa.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara