Soros nahvalio Trumpa

Soros nahvalio Trumpa
George Soros sa suprugom Tamiko Bolton Foto: EPA

SLAVNI milijarder i financijaš George Soros objavio je članak u Wall Street Journalu u kojem hvali politiku američkog predsjednika Trumpa spram Kine, ali pritom napominje da ga zabrinjava hoće li Trump ugroziti svoju vlastitu strategiju. Soros je Trumpovu politiku prema Kini nazvao "koherentnom i istinski dvostranačkom", kao i "najvećim - i možda jedinim - postignućem vanjske politike Trumpove administracije".

Konkretnije, Soros smatra da je Trumpova administracija bila u pravu kad je stavila Huawei na crnu listu kao prijetnju nacionalnoj sigurnosti, čime je spriječila američke kompanije da surađuju s Huaweijem.

Soros je Kinu nazvao "opasnim konkurentom na području umjetne inteligencije i strojnog učenja", ali tvrdi da je kineska sposobnost natjecanja na 5G tržištu ozbiljno narušena ovisnošću Huaweija o američkim tvrtkama. "Dok god je Huawei na listi, nedostajat će mu ključna tehnologija i bit će ozbiljno oslabljen", napisao je Soros.

Soros protiv ustupka Kini

No Sorosa brine da bi Trump mogao skinuti Huawei s crne liste kao ustupak Kini tijekom trgovinskih pregovora koje će, vjeruje Soros, Trump dogovoriti uoči izbora 2020.

Iako su oba zastupnička doma američkog Kongresa donijela amandmane kojima mogu spriječiti Trumpa da skine Huawei s liste bez pristanka Kongresa, Trump je tražio blokiranje tog ograničenja.

"Ukoliko republikanci dozvole g. Trumpu da spasi telekomunikacijskog diva pod upravom Komunističke partije, odustat će od svojih najtemeljnijih demokratskih odgovornosti", napisao je 89-godišnji milijarder.

SAD smatra da Huawei ima bliske veze s kineskom vlašću koja bi mogla koristiti tehnologiju te kompanije za špijunažu. Američko ministarstvo pravosuđa podiglo je dvije optužnice protiv Huaweija ove godine, u kojima tvrdi da je tvrtka počinila prijevaru i ukrala industrijske tajne. Huawei pak optužuje američku vladu da se služi "beskrupoloznim" taktikama da omete njihov posao.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara