Sotin: Spomen-obilježje stradalim u Domovinskom ratu

U VUČEDOLSKIM vinogradima nedaleko od vukovarskoga prigradskog naselja Sotina otkriveno je spomenobilježje na mjestu masovne grobnice iz koje je 1998. ekshumirano 12 žrtava srpske agresije na Sotin.

Otkrile su ga ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor i supruge stradalih hrvatskih branitelja Katica Novak i Adela Novak.

"Ovo je sasvim sigurno još jedno mjesto na kojem se pokazuje kako je važno poštovati i držati se saborske Deklaracije o Domovinskom ratu, koja govori da je Domovinski rat bio pravedan, obrambeni i osloboditeljski", poručila je Jadranka Kosor pred okupljenim ratnim stradalnicima i članovima njihovih obitelji.

Po njezinim riječima na popisu zatočenih i nestalih u Hrvatskoj još su 1184 osobe, do sada je u Hrvatskoj poznato 140 mjesta masovnih grobnica, a na popisu zatočenih i nestalih još su 23 osobe iz Sotina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Izaslanik Predsjednika države general bojnik Krešimir Kašpar poručio je kako je potraga za nestalim osobama u Domovinskom ratu trajna obveza hrvatske države. "Svi oni koji su zlo počinili moraju odgovarati. Oprost je jedno, a odgovaranje za ratne zločine nešto sasvim drugo", naveo je Kašpar.

U ime predsjednika Hrvatskog sabora nazočnima se obratio saborski zastupnik Petar Mlinarić, a govorili su i vukovarsko-srijemski župan Nikola Šafer i vukovarski gradonačelnik Vladimir Štengl.

"Naše žrtve traže odgovornost za zločin i obvezuju nas da pamtimo što se dogodilo u Vukovaru i svim drugim stradalničkim mjestima", kazao je Štengl. Ustvrdivši kako odgovor na pitanje tko je počinio zločin u Vučedolskim vinogradima "znaju jedino predstavnici Srba koji su bili u službi velikosrpske politike", podsjetio je kako je mjesto te masovne grobnice u rujnu 1998. posjetila i tadašnja britanska premijerka Margaret Thatcher".

Otkrivanju spomen-obilježja u Vučedolskim vinogradima nazočio je i ministar obrane Berislav Rončević.

Podno spomen-obilježja državna i druga izaslanstva položila su vijence.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara