Španjolska ima najviše parlamentarnih zastupnica u Europi

Španjolska ima najviše parlamentarnih zastupnica u Europi
Foto: EPA

ŠPANJOLSKA je danas postala europska zemlja s najviše zastupnica u nacionalnom parlamentu, nakon što je na konstituirajućoj sjednici u Madridu potvrđeno njih 164 u parlamentu s 350 mjesta, što je 46,85 posto.

U Hrvatskoj je 20,5 posto zastupnica u saboru

Time je španjolski parlament prestigao švedski i finski, podatak je Europskog instituta za spolnu jednakost (European Institute for Gender Equality). U Švedskoj su 162 žene u parlamentu s 349 mjesta što predstavlja 46,4 posto, a sličan postotak ima i Finska. U hrvatskom parlamentu je 20,5 posto žena.

Španjolska nikada nije imala tako visok postotak zastupnica. U utorak je za predsjednicu parlamenta izabrana Meritxell Batet iz vladajuće Španjolske socijalističke radničke stranke (PSOE). Uoči njenog izbora, u vođenju sjednice je, prema pravilu, uz najstarijeg člana sudjelovala i najmlađa članica parlamenta, 23-godišnja Marta Rosique iz Katalonske republikanske ljevice (ERC).

Nakon 40 godina Španjolci u parlamentu imaju ekstremnu desnicu

U Španjolskoj je nakon gotovo četiri desetljeća u parlament ušla jedna stranka okvalificirana kao krajnja desnica. Stranka Vox, koja sebe smatra desnicom, dosad nije imala zastupnike, a na izborima održanima 28. travnja osvojila je 24 mjesta. Od toga je devet zastupnica.

Ti su izbori potvrdili kako je u Španjolskoj nestalo tradicionalno dvostranačje koje je dominiralo Španjolskom od uvođenja demokracije 1978. Od tada su se na vlasti mijenjalo lijevi centar PSOE i desni centar Narodna stranka (PP), no prošli mjesec se pet stranaka nadalo ulasku u vladu.

PSOE je osvojio 123 mjesta, no za samostalno formiranje vlade bilo je potrebno njih 176. U idućim tjednima očekuju se pregovori s manjim strankama, a konstituirajuća sjednica obilježena prepucavanjima pokazala je dosad nezabilježenu fragmentiranost parlamenta u Madridu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara