Španjolska namjerava zaštititi svoje tvrtke od američkih sankcija Kubi

Španjolska namjerava zaštititi svoje tvrtke od američkih sankcija Kubi
Foto: EPA

ŠPANJOLSKA će zaštititi svoje kompanije na Kubi od tužbi koje bi protiv njih mogli pokrenuti američki građani zbog korištenja nacionalizirane imovine, rekao je ministar vanjskih poslova Josep Borrell.

"Španjolska će mobilizirati sve diplomatske i pravne resurse kojima raspolaže kao suverena država i članica Europske unije, a isto će učiniti i EU … kako bi zapriječili izvanteritorijalnu primjenu američkih zakona", rekao je Borrell u srijedu na tiskovnoj konferenciji u Havani.

SAD je ponovo aktivirao zakon koji američkim građanima kubanskog porijekla omogućuje podizanje tužbi protiv stranih kompanija i građana zbog korištenja imovine konfiscirane nakon kubanske revolucije .

Washington je svojedobno suspendirao primjenu Helms-Burtonovog zakona kako bi potaknuo Kubu na demokratizaciju, a ponovno ga je aktivirao u svibnju ove godine, pojačavajući pritisak na Havanu.

Španjolske kompanije poput Melije, Barcela i Iberostara kontroliraju većinu hotela na otoku, u suradnji s kubanskim državnim poduzećima.

Ministar Borrell najavio je i da će španjolski kralj Filip i kraljica Letizia u studenom posjetiti Kubu povodom 500. obljetnice osnutka Havane.

Posjet španjolskog ministra vremenski se poklopio s pojačanim američkim pritiskom na Kubu, posredstvom sankcija koje uključuju zabranu ulaska u SAD bivšeg kubanskog predsjednika Raula Castra i ograničenje novčanih doznaka.

Španjolska je treći po veličini trgovinski partner Kube, nakon Kine i Venezuele, i najveći među europskim zemljama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara