Španjolska oplakuje 198 poginulih i istražuje al-Qaedino preuzimanje odgovornosti

Španjolska oplakuje 198 poginulih i istražuje al-Qaedino preuzimanje odgovornosti
ŠPANJOLCI oplakuju pogibiju 198 osoba u najtežem terorističkom napadu u povijesti te zemlje, a službeno se istražuje navodno pismo kojim je al-Qaeda preuzela odgovornost za eksplozije u krcatim madridskim vlakovima.

Španjolska vlada i dalje smatra da je baskijska separatistička organizacija ETA vjerojatno odgovorna za podmetanje bombi koje su u četvrtak ujutro eksplodirale u vlakovima na četirima željezničkim postajama u Madridu.

No ministar unutrašnjih poslova Angel Acebes kaže da policija ne isključuje nijednu drugu mogućnost jer je u mjestu blizu Madrida, gdje su bombe mogle biti podmetnute u vlakove, pronađen kombi sa sedam detonatora i vrpcom s arapskim natpisom.

Eksplozije u glavnome gradu Španjolske imaju sve značajke akcije islamske terorističke mreže al-Qaede, rekao je u petak stručnjak za međunarodni terorizam Rohan Gunaratna, autor knjige "Unutar al-Qaede". "Takav je napad svakako veoma karakterističan za al-Qaedu", rekao je Gunaratna. "Riječ je o napadu s velikim brojem žrtava. Koordiniran je, simultan, sa simboličnim ciljem. Sve upućuje da nije riječ o ETA-i već o al-Qaedi", dodao je Gunaratna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U četvrtak kasno navečer u londonski list al-Quds stiglo je pismo kojim al-Qaeda navodno preuzima odgovornost za madridski napad. "Uspjeli smo se infiltrirati u srce križarske Europe i udariti na jedan od temelja križarskoga saveza", navodi se u tom pismu. Izvor iz španjolskog ministarstva unutarnjih poslova rekao je da se ta mogućnost službeno istražuje, ali da je ETA i dalje prva osumnjičena za napad.

Španjolska je uz Britaniju najbliža europska saveznica Sjedinjenih Država i lani je čvrsto stala iza odluke predsjednika Georgea W. Busha da krene u rat protiv Iraka.

Istražitelji tvrde da je u četvrtak u Madridu bilo deset eksplozija. Bombe su bile u ruksacima, a svaka je imala desetak kilograma eksploziva. Španjolski dnevnik El Mundo piše da je Madrid doživio "najgori teroristički napad u španjolskoj povijesti" i opisuje ga kao "naš 11. rujna".

U Madridu građani stavljaju svijeće na mjesto eksplozija, a mirni prosvjedi osim u Madridu i Barceloni održani su i u Baskiji, u gradovima Bilbau i Vitoriji.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara