Španjolska počasni gost 48. međunarodnog sajma knjiga u Varšavi

ŠPANJOLSKA i njezini pisci počasni su gosti 48. međunarodnog sajma knjiga koji je u četvrtak otvoren u Varšavi i na kojemu sudjeluje 510 nakladničkih kuća iz 27 zemalja.

"Španjolsko nakladničko iskustvo osobito je zanimljivo za poljske izdavače", misli Janusz Fogler, direktor poljske izdavačke kuće Ars Polona, jedne od organizatora sajma.

"Poljski zakon o autorskim pravima velikim dijelom ima uzor u španjolskom zakonu", istaknuo je u izjavi za dnevnik Rzeczpospolita.

Na sajmu koji će završiti 18. svibnja, španjolski će nakladnici s poljskim kolegama organizirati okrugli stol na temu tržišta knjiga u času europske integracije.

Dvadesetak španjolskih nakladnika predstavit će svoja izdanja u izložbenoj dvorani Palače kulture gdje se održava sajam.

Četvero španjolskih pisaca - Rosa Montero, Alicia Gimenez Barlett, Jose Carlos Somoza i Carlos Marzal, doputovali su u Varšavu kako bi se susreli s poljskim čitateljima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Svake se godine na poljski prevede pedesetak naslova na španjolskom jeziku, uglavnom djela hispanoameričkih pisaca.

Poljski pisac i novinar Ryszard Kapuscinski dobio je koncem travnja španjolsku nagradu Principe de Asturias za 2003. za komunikacije.

Poljski su nakladnici 2002. objavili gotovo 23.000 naslova u 141 milijun primjeraka, dok je u prethodnoj godini objavljeno 24.000 naslova u 153 milijuna primjeraka.

Poljska, koja ima 38 milijuna stanovnika, najveća je od deset zemalja koje će 1. siječnja 2004. ući u Europsku uniju.

(Hina) vrad bnš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara