Španjolska policija zaplijenila više od milijun letaka za referendum o neovisnosti Katalonije

Španjolska policija zaplijenila više od milijun letaka za referendum o neovisnosti Katalonije

Foto: Hina

ŠPANJOLSKA  policija danas je na području Barcelone zaplijenila 1,3 milijuna letaka za referendum o neovisnosti Katalonije, koji je zabranjen odlukom ustavnog suda, objavilo je španjolsko ministarstvo unutrašnjih poslova.

Dokumenti su zaplijenjeni u poduzeću za distribuciju reklamnih materijala u području Barcelone.

Među njima je bilo oko 700.000 brošura kojima se pozivaju birači da glasaju za neovisnost te 370.000 letaka s logom katalonske vlade kojima se pozivaju na sudjelovanje na referendumu.

Zabranjen referendum

Španjolska policija posljednjih je dana pretražila više tiskara i prostora tražeći glasačke listiće, kutije i promotivne letke za referendum o nezavisnosti u pokrajini Kataloniji, kojeg je zabranio španjolski Ustavni sud.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Potragom za materijalom španjolska središnja vlada nastoji spriječiti održavanje referenduma 1. listopada, koji regionalna vlada Katalonije planira provesti bez obzira na presudu suda.

U petak je španjolska policija zaplijenila 100.000 promidžbenih plakata prilikom pretrage prostora u Kataloniji, pokrajini na sjeveroistoku Španjolske, priopćilo je španjolsko ministarstvo unutarnjih poslova ne navodeći točno mjesto zapljene.

"Rođen si sposoban za odlučivanje. Hoćeš li odustati od toga?", pisalo je na njima, izvijestile su novine El Periódico de Catalunya. Prikazana je ruka kako ubacuje listić u kutiju uz tekst "1. listopada referendum za samoodređenje Katalonije".

Katalonija podijeljena

Sud je pak obavijestio nekoliko katalonskih medija, uključujući javnu regionalnu televiziju TV-3 i Catalunya Rádio, da prestanu emitirati reklame kojima zagovornici nezavisnosti pozivaju na izlazak na referendum

Pokrajina sa 7,5 milijuna stanovnika Katalonija je vrlo podijeljena po pitanju neovisnosti. Tijekom regionalnih izbora u rujnu 2015. dvije liste autonomaša su osvojile 47,8 posto glasova prema 51,7 posto koliko su dobili protivnici autonomaša.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara