Španjolska vlada će zabraniti veličanje Francovog režima

Španjolska vlada će zabraniti veličanje Francovog režima
Foto: EPA

ŠPANJOLSKA namjerava zakonom zabraniti veličanje režima nekadašnjeg diktatora Francisca Franca u sklopu reforme kaznenog zakona, izvijestila je danas vladajuća Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE).

"U demokraciji se ne veličaju diktatori ili tirani", rekla je Adriana Lastra, glasnogovornica i zastupnica PSOE-a u španjolskom parlamentu. Nije, međutim, objasnila što bi se smatralo veličanjem.

General Franco upravljao je Španjolskom od pobjede u građanskom ratu 1939. do prirodne smrti 1975. Tijekom rata i poslijeratnog režima vojne diktature tisuće ljudi su ubijene i zatvorene. Španjolci su podijeljeni oko Francove ostavštine i uloge.

Lastra je rekla kako vlada namjerava ekshumirati Francove žrtve pokopane u masovnim grobnicama te maknuti preostale simbole njegovog režima s javnih površina. Posljednjih godina su promijenjena imena brojnih ulica.

Premijer Pedro Sánchez, čiji je PSOE u siječnju uspostavio lijevu koalicijsku vladu s manjim Unidas Podemosom, u svojoj predizbornoj kampanji najavio je dodatnu borbu s Francovom ostavštinom, što mu je bio jedan od temelja predizbornog programa. Vlada PSOE-a i Unidas Podemosa je prva koalicijska vlada u Španjolskoj nakon 80 godina. Koalicija lijevih stranaka bila je na vlasti 1939. prije nego što je Franco preuzeo vlast.

Sánchezova lijeva španjolska vlada je u listopadu premjestila Francove posmrtne ostatke iz javnog mauzoleja sjeverno od Madrida, gdje su se nalazili od 1975., na jedno manje poznato javno groblje u predgrađu glavnog grada. Njegovi ostaci nalaze se u privatnoj kripti tog groblja. Premještanje je izazvalo podijeljene reakcije stanovništva te produbilo sukob između političke ljevice i desnice.

Desna stranka Vox, koja je u travnju prvi put ušla u parlament, a u studenome postala treća najbrojnija stranka u Španjolskoj, protivi se predloženoj promjeni kaznenog zakona.

"S izlikom 'veličanja frankizma' zatvorit će medije, fondacije i udruge te će zabraniti političke stranke bude li im to potrebno", priopćio je Vox preko Twittera.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara