Španjolska vlada očekuje primirje s ETA-om

Neki članovi španjolske vlade očekuje prekid vatre ili primirje s ETAom, piše u ponedjeljak španjolski tisak, dan nakon što je baskijska oružana organizacija objavila da je spreman na razgovore s vladom u Madridu o prekidu sukoba u Baskiji.

List El Pais, blizak socijalističkoj vladi, piše da "neki članovi vlade smatraju da postoji realna šansa da se prekine s terorizmom" i da "ovaj puta postoje dobri uvjeti" nakon neuspjeha pregovora održanih 1989. i 1999. godine.

"Dužnosnici vlade očekuju da će ETA objaviti da konačno prekida s nasiljem", tvrdi El Pais.

Baskijski mediji u nedjelju su objavili priopćenje ETA-e u kojem se kaže da je ta organizacija spremna na razgovore s vladom u Madridu o prekidu sukoba u Baskiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Premda ETA u priopćenju podupire prijedloge koje je prije dva mjeseca iznijelo njezino političko krilo Batasuna, uključujući one o političkom dijalogu s Madridom i referendumu Baskijaca o ostanku u Španjolskoj, ona nijednom rječju ne spominje prekid nasilja.

Španjolska vlada objavila je, međutim, da ne pristaje na razgovore dok se ETA ne razoruža. "Ne možete pregovarati s nekim tko u ruci drži pištolj", rekao je u nedjelju španjolski ministar obrane Jose Bono odgovarajući na ETA-inu izjavu.

Španjolski premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero načelno podupire pregovore, ali oni, kako je rekao, mogu početi tek kad ETA prekine terorističke akcije.

(Hina) xsb ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara