Španjolska želi raskinuti ugovore s Vatikanom. Treba li to napraviti i Hrvatska?

Španjolska želi raskinuti ugovore s Vatikanom. Treba li to napraviti i Hrvatska?
Foto: FaH

ŠPANJOLSKA je stoljećima poznata kao jedna od europskih zemalja koje su izuzetno vjerne Katoličkoj crkvi. No vremena se mijenjaju pa je tako novi španjolski premijer, socijalist Pedro Sanchez, već pri samom polaganju premijerske prisege jasno dao do znanja što misli o miješanju države i crkve.

>> Novi španjolski premijer odbio staviti ruku na Bibliju kod prisege

>> VIDEO Španjolska socijalistička vlada položila prisegu u ceremoniji bez vjerskih obilježja

Naime, Sanchez je prilikom polaganja prisege odbio staviti ruku na Bibliju, koju kršćani smatraju svetom knjigom. No ono što je još važnije je da je Sanchez još tijekom kampanje najavljivao raskid konkordata između Španjolske i Svete stolice koji je potpisan 1979. godine. Sanchez najavljuje i izbacivanje vjeronauka iz javnih škola, ukidanje državnih donacija katoličkim školama te ukidanje bilo kakvog financiranja katoličkih organizacija novcem poreznih obveznika.

Španjolska ide prema sekularnosti - kad će Hrvatska?

I dok nova vlast u Španjolskoj velikim koracima grabi prema istinski sekularnom društvu, dakle državi u kojoj su država i vjerske zajednice strogo odvojeni, a država neutralna po pitanjima vjere, Hrvatska i dalje grca u klerikalizmu i snažnom utjecaju Crkve na sve pore društva.

Hrvatska vojska i policija tako o trošku poreznih obveznika hodočasti u katolička svetišta, vjeronauk se održava u javnim školama pod direktnom kontrolom Crkve, a bez gotovo ikakve kontrole državnih institucija. Poreznim obveznicima se za potrebe Crkve godišnje uzima gotovo milijardu kuna zahvaljujući Vatikanskim ugovorima.

Tek rijetke političke opcije poput GLAS-a zazivaju reviziju Vatikanskih ugovora, a nijedna relevantna stranka se ne usuđuje javno založiti za raskid ugovora Hrvatske i Svete stolice.

Što vi mislite? Treba li se Hrvatska ugledati na Španjolsku i raskinuti, odnosno revidirati ugovore sa Svetom stolicom?

 


 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara