Španjolski kralj počeo sastanke s vođama stranaka radi formiranja vlade

Španjolski kralj počeo sastanke s vođama stranaka radi formiranja vlade
Foto: EPA

ŠPANJOLSKI kralj Filip VI. započeo je dvodnevne razgovore s vođama političkih stranaka kako bi vidio je li socijalistički premijer Pedro Sánchez, pobjednik parlamentarnih izbora u studenome, uspio dobiti podršku ostalih stranaka za formiranje vlade.

Sánchezova Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE) dobila je 120 zastupnika u parlamentu s 350 mjesta, a za sastavljanje vlade potrebno je njih 176. Sánchez je postigao sporazum o koalicijskoj vladi s manjom lijevom strankom Unidas Podemos, ali za formiranje vlade bit će mu potrebna i podrška manjih regionalnih stranaka.

Danas se sastaje s manjim strankama

PSOE će održati treći sastanak s Katalonskom republikanskom ljevicom (ERC), najvećom strankom za nezavisnost Katalonije, od koje traži podršku. ERC je poručio kako su stajališta tih dviju stranaka i dalje udaljena te da eventualni dogovor neće biti postignut prije siječnja. ERC inzistira na referendumu o samostalnosti pokrajine sa 7,5 milijuna stanovnika, čemu se protivi PSOE pozivajući se na španjolski ustav i presudu ustavnog suda koji ne dopuštaju referendum.

Kralj Filip se sastaje s predstavnicima manjih stranaka, dok će sutra održati sastanke s glavnim strankama. Španjolska politička scena nikada nije bila tako usitnjena pa će kralj razgovarati s 18 parlamentarnih stranaka.

Otkako je prije pet godina došao na prijestolje, Filip VI. je devet puta morao održati ovakve konzultacije sa strankama nakon izbora, dok je njegov prethodnik i otac Juan Carlos tijekom 39 godina vlasti održao ukupno 10 sastanaka.

Prva koalicijska vlada nakon Francove smrti

U Španjolskoj su se gotovo četiri desetljeća na vlasti izmjenjivali lijevi centar PSOE i desni centar Narodna stranka, no zbog gospodarske krize i korupcijskih skandala 2014. godine su se na političkoj sceni pojavile nove stranke narušivši tradicionalno dvostranačje.

Uspije li premijer Sánchez sastaviti vladu, bit će to prva koalicijska vlada otkako je uvedena demokracija nakon smrti diktatora Francisca Franca 1975. godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara