Španjolski kralj rekao Chavezu "da umukne"

OKRUNJENE glave se u današnjem svijetu rijetko upuštaju u političke rasprave, a jedan takav događaj se zbio u Santiagu, glavnom gradu Čilea gdje se jučer održao sastanak na vrhu Španjolske, Portugala i njihovih bivših latinoameričkih kolonija.

Povod za to je bio govor venezuelanskog predsjednika Huga Chaveza, poznatog po ljevičarskim stavovima i živopisnom rječniku kojim iskazuje svoje mišljenje o političkim protivnicima. Prilikom svog govora je za bivšeg španjolskog desničarskog premijera Josea Mariu Aznara, inače bliskog saveznika predsjednika Busha, rekao da je "fašist", te rekao kako "fašisti nisu ljudi", odnosno da su "zmije humanije od njih".

Jorge Luis Zapatero, socijalistički premijer Španjolske koji je Aznara pobijedio na izborima 2004. godine, tada je ustao sa svoje stolice i rekao da je njegov prethodnik bio "demokratski izabran od španjolskog naroda te njegov legitimni predstavnik" na što se konferencijskom salom prolomio pljesak.

Chavez je pokušao na ovo reagirati, ali mu je isključen mikrofon. U jednom trenutku je španjolski kralj Juan Carlos venezuelanskom predsjedniku s bijesnim izrazom na licu rekao "Zašto više ne umukneš?"

69-godišnji španjolski suveren, za razliku od Chaveza, ima osobna iskustva s fašistima, s obzirom da ga je diktator Francisco Franco odredio za svog nasljednika. Međutim, umjesto da nastavi s fašističkom diktaturom, kralj Juan Carlos je nakon Francove smrti otpočeo proces demokratskih reformi kojim se Španjolska brzo i bezbolno od zaostale, izolirane i zadrte zemlje transformirala u naprednu i prosperitetnu demokraciju. Zbog toga danas uživa ogroman ugled među Španjolcima bez obzira na njihovu političku orijentaciju.

D.A.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara