Španjolski političar tuži FBI: Na Googleu našli njegovu fotografiju i iskoristili je za Bin Ladenov fotorobot

Španjolski političar tuži FBI: Na Googleu našli njegovu fotografiju i iskoristili je za Bin Ladenov fotorobot

Foto: newsbullpen.com

ŠPANJOLSKI parlamentarac Gaspar Llamazares odlučio je tužiti FBI jer su početkom prošle godine koristili njegovu fotografiju kod izrade lažnog fotorobota ostarjelog Osame bin Ladena.

FBI-ovci su s Google Imagesa uzeli njegovu fotografiju i u Photoshopu je promijenili tako da nalikuje na tada živog najtraženijeg svjetskog terorista. Llamazares je član stranke Ujedinjena ljevica koja se žestoko protivila američkoj intervenciji u Iraku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tehničar FBI-a, navodno, nije bio zadovoljan izborom fotografija za izradu Bin Ladenovog fotorobota pa je posegnuo za Llamazaresovim likom, od kojega je, potpuno nepromijenjeno, preuzeo čelo i kosu. Brada je također slična, a crte lica su prilagođene tako da što više podsjećaju na Bin Ladena.

Prve lažne fotografije Osame, odnosno Llamazaresa, objavljene su početkom 2010. i skinute su sa stranica FBI tek kad im se Španjolac požalio. Potom mu se pismeno ispričao i šef laboratorija FBI, kazavši da su njegovu fotografiju koristili "nenamjerno".

Da se FBI-u zaista svidjelo Llamazaresovo "terorističko" lice, dokazuje i to što su ga uzeli i za fotorobot još jednog terorističkog vođe, Atiyaha Abd Al-Rahmana koji je kasnije također ubijen.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara