Španjolski premijer najavio "metlu" u javnom sektoru i porezne olakšice za privatnike

Foto: AFP

NOVI španjolski premijer Mariano Rajoy, koji službeno treba prisegnuti u srijedu, najavio je velike rezove u javnoj potrošnji, istovremeno zauzvrat ponudivši porezne olakšice za kompanije.

Pred španjolskim parlamentom je najavio kako ima namjeru proračunski deficit za 2012. godinu srezati za 16,5 milijardi eura. To bi značilo da će deficit biti smanjen na 4,4 posto BDP-a. Usporedbe radi, bivše socijalistička vlada za ovu godinu je ciljala ne deficit od šest posto, dok je prošle godine on iznosio 9,2 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogi smatraju kako su takvi rezovi nerealni i da će nova vlada, koja će s radom službeno početi u četvrtak, imati velikih problema s ispunjavanjem tih ciljeva. Rajoy je pred izbore obećao "pomesti" javni sektor i uvesti reforme kojima će se zamrznuti zapošljavanje u državnom aparatu, ali je bez obzira na te najave glatko pobijedio Zapaterove socijaliste.

Rajoy je najavio i kako će mnogo veći broj kompanija dobiti porezne olakšice. Smatra kako će na taj način pokrenuti rješenje najvećeg španjolskog problema - nezaposlenost. Ona trenutno iznosi ogromnih 23 posto, a posebno je teška situacija za mlade, jer je čak 46 posto njih mlađih od 25 godina bez posla.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara