Španjolski premijer potvrdio 10. studenoga kao datum novih izbora

Španjolski premijer potvrdio 10. studenoga kao datum novih izbora
Foto: EPA

ŠPANJOLSKI premijer Pedro Sánchez najavio je da će se prijevremeni izbori održati 10. studenoga jer nije dobio podršku drugih stranaka za sastavljanje vlade nakon dvodnevnih konzultacija koje je kralj održao sa stranačkim prvacima.

Kralj Felipe VI. danas je završio dvodnevne konzultacije s čelnicima političkih stranaka, a zadnji sastanak bio je sa Sánchezom, vođom Španjolske socijalističke radničke stranke (PSOE).

Nakon toga kralj je priopćio da niti jednog kandidata ne može predložiti za parlamentarno glasovanje o vladi 21. rujna.

Neuspjeli pregovori s Podemosom 

"Rezultat tih razgovora je jasan. Nitko nema potrebnu većinu za sastavljanje vlade. Izbori će se održati 10. studenoga“, izjavio je Sánchez na konferenciji za medije u Madridu.

Optužio je srodnu lijevu stranku Unidas Podemos, s kojom je mjesecima pregovarao, za nerealne zahtjeve o koalicijskoj vladi. Također je kritizirao i oporbeni centar i desnicu jer su se odbile suzdržati od glasovanja te mu poručile da će u parlamentu glasovati protiv.

To glasovanje, kojeg u konačnici neće biti, trebalo se održati 21. i 22. rujna, kada istječe rok u kojem Španjolska mora dobiti novu vladu.

Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE) osvojila je na izborima u travnju najviše glasova, no nedovoljno za samostalno formiranje vlade. Od tada je vodila pregovore sa srodnom lijevom formacijom Unidas Podemos, no svi dosadašnji pokušaji postizanja sporazuma su propali. PSOE ne želi Unidas Podemos kao koalicijskog partnera, nego kao svoju manjinsku vladu. Unidas Podemos uvjetuje podršku ulaskom u vladu.

„Španjolci su u travnju jasno rekli koga žele na vlasti, sada ih tražimo da to još jednom kažu 10. studenoga“, rekao je Sánchez.

Njegov PSOE ima 123 zastupnika u parlamentu s 350 mjesta. Za samostalno formiranje vlade potrebno je njih 176, no taj broj sasvim izgledno neće dosegnuti niti jedna stranka. 

Politička scena u Španjolskoj 

U posljednjih pet godina na španjolsku političku scenu iskočile su tri nove stranke narušivši tradicionalno dvostranačje lijevog centra PSOE i desnog centra Narodne stranke koje je bilo na snazi gotovo četiri desetljeća. 

Španjolska na nacionalnoj razini nema iskustva u formiranju koalicija, iako one postoje na regionalnoj i lokalnoj razini.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara