Španjolski premijer prvi put na Kubi nakon 32 godine

Španjolski premijer prvi put na Kubi nakon 32 godine
Foto: EPA

PRVI PUT nakon 1986. španjolski premijer dolazi u posjet Kubi.

Pedro Sanchez stiže danas u dvodnevni službeni posjet u kojem želi ojačati diplomatske i ekonomske veze s otokom.

Očekivan tijekom popodneva u Havani, socijalistički čelnik prvo će odati počast Joseu Martiju, junaku kubanske nezavisnosti. Potom će se sastati u četiri oka s predsjednikom Miguelom Diaz-Canelom koji je na vlasti poput njega manje od godinu dana. 

"Sanchezova je misija normalizirati, stabilizirati i produbiti odnose između Španjolske i Kube", objavio je vladin izvor u Madridu. 

Španjolci iskorištavaju mirno ozračje s Kubom

Posljednja kolonija koja je napustila španjolsko okrilje 1898. dugo je imala napete odnose s Madridom.

Oni su posebno zahladili nakon usvajanja 1996. "zajedničkog europskog stajališta" kojim se svaki dijalog s Havanom uvjetovao napretkom u području ljudskih prava, pod pritiskom šefa španjolske vlade u to vrijeme Josea Marie Aznara. 

"Posjet Pedra Sancheza je španjolsko priznavanje neuspjeha neprijateljske politike spram Kube", istaknuo je jučer u službenom dnevniku Granma glavni tajnik Španjolske komunističke stranke Enrique Santiago Romero, pristigao u Havanu nekoliko dana ranije. 

Madrid želi iskoristiti smirujuće ozračje nastalo političkim dijalogom između Europske unije i Kube, na snazi od studenog prošle godine.

Ako posjet dobro prođe, Pedro Sanchez mogao bi ga iskoristiti, rekao je jedan diplomatski izvor, za najavu drugog povijesnog posjeta - kralja Felipea u studenom 2019. prigodom 500. obljetnice Havane.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara