Španjolski premijer: Sudit ćemo svima koji su upleteni u pokušaj katalonskog odcjepljenja

Španjolski premijer: Sudit ćemo svima koji su upleteni u pokušaj katalonskog odcjepljenja
Foto: Hina/EPA

SMIJENJENOM katalonskom predsjedniku Carlesu Puigdemontu i svima koji su bili upleteni u pokušaj neuspjelog odcjepljenja Katalonije u jesen 2017. "mora se suditi pred španjolskim sudovima", izjavio je danas šef španjolske vlade Pedro Sanchez. 

To je kazao na konferenciji za novinare održanoj nakon NATO-ova summita u Bruxellesu, nedugo nakon odluke suda u njemačkome gradu Schleswigu koji je odlučio da se Puigdemont može izručiti Španjolskoj na temelju optužbe za zloupotrebu državnih fondova. Isti je sud odbacio odvojenu optužbu za pobunu.

Za realizaciju izručenja potrebno je odobrenje državnog odvjetnika. "Ne komentiramo odluke suda, poštujemo ih, bez obzira na to je li riječ o španjolskom, belgijskom, njemačkom ili nekom drugom sudu", kazao je Sanchez novinarima u sjedištu Atlantskog saveza. "Za španjolsko je pravosuđe važno da se osobama upletenim u događaje koji su se odvijali potkraj 2017. godine mora suditi pred španjolskim sudovima", istaknuo je. 

Optuženo 25 čelnika

Za sudjelovanje u pokušaju odcjepljenja Katalonije od Španjolske 27. listopada 2017. optuženo je 25 čelnika. Trinaestorica su optužena za pobunu, devetorica su u pritvoru, a četvorica su pobjegla u inozemstvo, među njima i Carles Puigdemont koji je nakon referenduma otišao u Belgiju, no uhićen je u Njemačkoj 25. ožujka.

Sud u sjevernom njemačkom gradu Schleswigu je odlučio da Puigdemont može biti izručen na temelju optužbe za zloupotrebu državnih fondova. Odbacio je odvojenu optužbu za pobunu. Španjolska je zahtijevala njegovo izručenje zbog ključne uloge koju je odigrao u spornom referendumu o katalonskoj neovisnosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara