Španjolski socijalisti i konzervativci ne žele stvoriti koalicijsku vladu

Španjolski socijalisti i konzervativci ne žele stvoriti koalicijsku vladu
Foto: EPA

ŠPANJOLSKI socijalisti i konzervativci poručili su kako neće stvoriti veliku koaliciju po uzoru na Njemačku iako na parlamentarnim izborima nijedna stranka nije dobila dovoljno glasova za samostalno formiranje vlade.

176 mjesta

Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE) premijera Pedra Sáncheza osvojila je u nedjelju na parlamentarnim izborima 120 mjesta, a Narodna stranka (PP) njih 88 u parlamentu s 350 mjesta. Za formiranje vlade potrebno je 176 mjesta.

PSOE zajedno s manjim lijevim strankama ne može doći do tog broja, a ni Narodna stranka u sklopu desnog bloka, pa se nagađalo o mogućoj koaliciju te dvije najveće stranaka što bi izvuklo Španjolsku iz političke blokade.

"Situacija je kompleksna, dinamična, ništa nije statično. No mi nećemo pokušati sastaviti veliku koaliciju s desnicom", rekao je na konferenciji za medije José Luis Ábalos, tajnik PSOE-a nakon stranačkog sastanka. Dodao je i da će u najkraćem mogućem roku nastojati sastaviti vladu s progresivnim karakterom.

PSOE će započeti razgovore s manjim strankama s ljevice, centra te regionalnim strankama.

Dobije li podršku lijevog Unidas Podemosa, od njega odcijepljene stranke Más País, centrističkih Građana (Ciudadanos), konzervativne Baskijske nacionalističke stranke (PNV) i Regionalne stranke Kantabrije (PRC), imat će upravo potrebnih 176 zastupnika.

Neizvjesni pregovori

No ti pregovori bit će neizvjesni, a u njima će trebati pomiriti razne zahtjeve i međusobne nesuglasice. To mu vjerojatno ne bi donijelo stabilnu vladu, no PSOE odbacuje mogućnost novih parlamentarnih izbora. U nedjelju su Španjolci četvrti put izašli na parlamentarne izbore u posljednje četiri godine.

Tajnik Narodne stranke, Teodoro García Egea, također je u ponedjeljak odbacio mogućnost koaliranja sa PSOE-om premda bi ta koalicija ponudila veću stabilnost jer bi imala 208 zastupnika u parlamentu s 350 mjesta. "Nismo kompatibilni s programom PSOE-a niti vjerujemo toj stranci", rekao je Egea za radijsku postaju Onda Cero. Poručio je kako se prilikom glasovanja o vladi Narodna stranka neće ni suzdržati od glasovanja kako bi PSOE dobio manjinsku vladu.

Naime, u prvom krugu glasovanja o vladi potrebno je imati 176 zastupnika, no dođe li do drugog kruga, PSOE-u će biti dovoljno više glasova "da" u odnosu na "ne" bez obzira koliko zastupnika glasalo. PSOE na čelu sa Sánchezom bi tako mogao imati manjinsku vladu sa 120 zastupnika, što je tek trećina mjesta u parlamentu.

"Nije nam prihvatljivo da Španjolska ima predsjednika vlade kojem ne vjeruju ni vlastiti partneri", istaknuo je Egea.

Narušeno dvostranačje

Španjolci su izašli na izvanredne izbore jer PSOE nakon pobjede na redovnim izborima u travnju, kada je osvojio 123 mjesta, nije uspio sastaviti koaliciju sa srodnim Unidas Podemosom s kojim se bio posvađao oko ministarskih mjesta u budućoj vladi. Nakon toga nije dobio ni dovoljnu podršku u parlamentu za sastavljanje svoje manjinske vlade.

PSOE i Narodna stranka su tradicionalni suparnici te se izmjenjuju na vlasti gotovo 40 godina. No 2015. su zbog visoke nezaposlenosti, korupcije i nezadovoljstva tim dvjema strankama na političku scenu iskočile tri manje stranke narušivši tradicionalno dvostranačje.

Španjolska od uvođenja demokracije prije četiri desetljeća nije imala koalicijsku vladu na nacionalnoj razini. Jučer ulagači na Madridskoj burzi nisu reagirali na rezultate izbora i novu političku blokadu. Indeks Ibex-35 završio je dan u jedva osjetnom padu od 0,06 posto što je odgovaralo situaciji na usporednom europskom indeksu FTSE Eurofirst 300 koji je izgubio na vrijednosti 0,05 posto.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara