Španjolski sud blokirao novi potez katalonskih vlasti

Španjolski sud blokirao novi potez katalonskih vlasti
Foto: EPA

ŠPANJOLSKI ustavni sud objavio je danas kako je blokirao novi potez katalonskog parlamenta kojemu je ponovno cilj proglašavanje neovisnosti te bogate sjeveroistočne regije.

Odluka o formalnom ukidanju odluke o neovisnosti koju je usvojio katalonski parlament u Barceloni 5. srpnja, donesena je nakon žalbe španjolske središnje vlade u Madridu.

Katalonski se parlament može žaliti na najnoviju odluku ustavnog suda unutar 20 dana. Ustavni sud i španjolska vlada izjavili su kako Katalonija ne može održati referendum o neovisnosti pod španjolskim ustavom.

Prošli se tjedan španjolski premijer Pedro Sanchez dogovorio o zajedničkim inicijativama s katalonskim vođom Aqimom Torrom, no naglasio je kako je isključena opcija regionalne neovisnosti.

Naglasak na dijalogu i ukidanju financijskih blokada nad Katalonijom

Kampanja za katalonsku neovisnost veliki je trn u oku novom premijeru Španjolske, koji je naslijedio premijera desnog centra Mariana Rajoya kojemu je izglasano nepovjerenje u parlamentu 1. lipnja.

Katalonija je jednostrano proglasila neovisnost u listopadu prošle godine nakon referenduma, što je natjeralo tadašnjeg premijera Rajoya da nametne izravno upravljanje iz Madrida te sazove lokalne izbore na kojima su ponovno pobijedile stranke naklonjene neovisnosti.

Nakon pobjede na izborima, Torra je izjavio kako novo vodstvo nastavlja put prema neovisnosti.

S druge strane, premijer Sanchez, iako protiv katalonske neovisnosti, primijenio je bolji pristup problemu nego njegov prethodnik Rajoy, stavivši naglasak na dijalog i ukidanje financijskih blokada nad tom pokrajinom.

Nekoliko članova bivše katalonske vlade čeka suđenje zbog svoje uloge u prošlogodišnjem referendumu, a njihov vođa Carles Puigdemont je u Njemačkoj, gdje iščekuje odluku o izručenju španjolskim vlastima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara