Španjolski Vrhovni sud odbio osloboditi katalonskog zastupnika u EU parlamentu

Španjolski Vrhovni sud odbio osloboditi katalonskog zastupnika u EU parlamentu
Foto: EPA

ŠPANJOLSKI Vrhovni sud odbio je pustiti na slobodu Oriola Junquerasa - osuđenog na 13 godina zatvora zbog organiziranja zabranjenog referenduma o nezavisnosti Katalonije - bez obzira na činjenicu da on ima status zastupnika u Europskom parlamentu.

Dobio 13 godina zatvora

Junqueras, bivši potpredsjednik katalonske vlade, nalazio se u pritvoru kada je u svibnju na listi Katalonske republikanske ljevice (ERC) bio na izborima izabran u Europski parlament. Zbog toga nije mogao sudjelovati na konstituirajućoj sjednici parlamenta te ondje preuzeti dužnost.

U listopadu je osuđen na 13 godina zatvora zbog sudjelovanja u organiziranju referenduma o nezavisnosti Katalonije, pokrajine na sjeveroistoku sa 7,5 milijuna stanovnika, kojeg je bio zabranio španjolski Ustavni sud.

Sud Europske unije u Luxembourgu presudio je 19. prosinca kako je Junqueras imao pravo na imunitet eurozastupnika u trenutku kada je bio izabran u Europski parlament.

Poništenje imuniteta

Slijedom toga, u svibnju mu je španjolsko pravosuđe trebalo dopustiti da ode u Europski parlament i preuzme mjesto zastupnika. A onda je španjolsko pravosuđe trebalo od Europskog parlamenta zatražiti poništenje imuniteta eurozastupnika.

Nakon te presude suda u Luxembourgu odvjetnici Junquerasa zatražili su njegovo puštanje na slobodu kako bi otišao u parlament u Bruxellesu. Španjolsko državno odvjetništvo tvrdilo je da se ta presuda odnosi na razdoblje iz svibnja, kada je bio optužen i pritvoren, ali ne i na razdoblje od listopada kada je osuđen.

Središnja izborna skupština, administrativno tijelo zaduženo za izbore u Španjolskoj, prošli je tjedan odbila dati Junquerasu dozvolu da ode u Bruxelles i preuzme mjesto. Junquerasova obrana se žalbom obratila Vrhovnom sudu, no sud je potvrdio da on mora ostati u zatvoru te da zbog osude u Španjolskoj ne može obnašati dužnost zastupnika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara