Vođe EU se nakon 10 sati razgovora dogovorile da se ništa ne mogu dogovoriti

Foto: AFP

"POVIJESNI" i dugonajavljivani sastanak vođa svih država Europske unije o spašavanju eurozone iz krize neslavno je propao.

Prijedlog Njemačke i Francuske da se promjene europski ugovori nije naišao na prihvaćanje drugih članica te je nakon dugog sastanka u Bruxellesu Sarkozy kazao kako će 17 država eurozone samostalno pregovarati kako spasiti eurozonu.

Dogovor svih nije u britanskom interesu

Njemačka i Francuska su htjele uvesti jači nadzor nad proračunima država i kažnjavanje onih s previsokim deficitima, no očito drugi na takav gubitak samostalnosti nisu pristali. Britanski premijer David Cameron je kazao kako dogovor svih država članica Europske unije nije u interesu njegove države.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon sastanka koji je trajao 10 sati, Sarkozy je kazao kako bi on želio da se postigne sporazum između svih 27 zemalja članica EU. No, dodao je kako je Cameron predložio dodatni protokol u ugovoru koji bi dozvolio Velikoj Britaniji da se može isključiti iz predloženih promjena u financijskim uslugama. "To nismo mogli prihvatiti", rekao je Sarkozy, piše BBC.

Mađari žele ostati izvan ugovora, Česi i Šveđani moraju pitati parlament

Otkrio je i kako je Mađarska odlučila ostati izvan predloženog ugovora, dok su se češki i švedski vođe prvo željeli savjetovati sa svojim parlamentima. "Svi ostali su željeli sudjelovati u međuvladinom ugovoru", rekao je francuski predsjednik. Kratko kasnije, Cameron je na konferenciji kazao da je dobio "tešku, ali pravu odluku". "Ono što je ugovoru, nije u britanskom interesu", rekao je Cameron.

Jedino o čemu su se europski vođe uspjeli dogovoriti je da "fond za spas" posrnulih država bude 500 milijardi eura, što je polovica manje nego su ranije najavljivali neki vođe zemalja EU.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara