Spašeni Ukrajinci otkrili dragocjenu informaciju o potonuću Bourbon Rhodea

Spašeni Ukrajinci otkrili dragocjenu informaciju o potonuću Bourbon Rhodea
Foto: Bourbon offshore, privatni album

ŠIBENSKI pomorac Dino Miškić nestao je 26. rujna na Atlantiku nakon potonuća Bourbon Rhodea, broda na kojem je bio kapetan. No francuske vlasti nedavno su obustavile aktivnu potragu pa se za splavima za spašavanje s Bourbon Rhodea traga tek pasivno. Naime, svi brodovi koji prolaze tim područjem dobili su uputu da obrate pažnju na splavi za spašavanje i odmah obavijeste nadležne službe ako ih uoče.

"Zar su zbilja zbog nekog svog roka poslali ljude u smrt?"

Neven Melvan, glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske, ukazuje na neizbježna pitanja u sljedećoj etapi, a to će biti istraga o uzrocima nesreće. Brod je ušao u uragan Lorenzo i potonuo na Atlantiku oko 2000 kilometara od francuskog otoka Martiniquea.

"Istraga mora odgovoriti na pitanje zašto se ovo dogodilo. Ona će biti vrlo zanimljiva jer prema svim informacijama koje smo vidjeli i dobili taj brod nije trebao uopće ići preko Atlantika, a kamoli u uvjetima kakvi su bili. Nije to da je prognoza bila pogrešna, da su krivo procijenili putanju uragana. Naprotiv, sve je bilo profesionalno odrađeno i stvarno je pitanje zašto. Zar su zbilja zbog nekog svog roka poslali ljude u smrt?" pita se Miškić.

Podsjećamo, Index je objavio izvještaj o tehničkoj inspekciji broda iz svibnja ove godine koji svjedoči da je bio u lošem stanju.  

>> FOTO Pogledajte dokument o stanju Bourbon Rhodea, objavljene su i fotografije

Fajterski raspoložena obitelj

Unatoč svemu, Melvan vjeruje u povoljan ishod potrage za Miškićem, a prenosi i informaciju da je pomorčeva obitelj također optimistična.

"Obitelj je fajterski raspoložena. Njegova supruga je zaista koncentrirana na to da nešto napravi i pomogne svom suprugu. Kod nje je vrlo pozitivna emocija koja joj drži glavu iznad vode", ističe Melvan te dodaje kako trenutno nema novih informacija. Ipak, uz nadu ima dosta i strepnje, naročito nakon što su francuske vlasti obustavile potragu.

"Ako predsjednica ne bude nešto mogla učiniti, neće ni Sindikat pomoraca"

"Pokrenuli smo akciju i prema francuskoj vladi, to je jedina adresa kojoj se sada ima smisla obraćati. Tvrtka niti sudjeluje u akciji, niti je koordinira, niti vodi. Ona je bitna kasnije kada se bude vodila istraga o svim svinjarijama koje vidimo na internetu, a mislim ponajprije na to kako je brod izgledao i na što je sve to skupa sličilo. Uglavnom, francuska je vlada najbitnija, oni drže taj dio Atlantika, njihova je mornarica radila potragu i spašavanje. Uključili su se i naša vlada, Ministarstvo vanjskih poslova, predsjednica države... Kvragu, ako predsjednica ne bude mogla nešto učiniti, neće ni Sindikat pomoraca, ali radimo što možemo", ističe Melvan.

Dragocjene informacije od trojice spašenih

Nadu budi i informacija da su spašeni dva Ukrajinca i jedan Rus koji su plovili na istom brodu. Kontaktira li Sindikat pomoraca s njima?

"Razgovarali smo s kolegom iz ukrajinskog sindikata pomoraca koji je kontaktirao sa spašenim kolegama. Od njih smo dobili dragocjenu informaciju da su sve splavi bile spuštene. Oni, naravno, u tim uvjetima nisu mogli vidjeti tko se sve ukrcao, ali upravo na tome što smo od njih doznali baziramo vjeru da šansa postoji. Više od tih ljudi ne možemo očekivati. Oni su skočili u more, vidjeli što su mogli vidjeti, pazite, tu su valovi bili deset metara", naglašava Melvan.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara